Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Χατζηδάκης: 433 έργα στην Αττική γίνονται μέσω ΕΣΠΑ

Επίσκεψη στο εργοτάξιο του νέου βιοκλιματικού κολυμβητηρίου Βύρωνα από κοινού με τον Γιάννη Μιχελάκη

Mixelakis«Το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο απορροφήσεις και αριθμοί. Είναι κυρίως έργα, τα οποία αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτή την ώρα, μόνο στην Αττική γίνονται 433 τεχνικά έργα εκ των οποίων τα 130 είναι σε προχωρημένη φάση, έχει ολοκληρωθεί το 90%. Και ο προϋπολογισμός των έργων αυτών είναι σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Η προώθηση αυτών των έργων είναι ουσιαστικά η απάντηση στην κρίση. Γι” αυτό συνεργαζόμαστε και με το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου ιδιαίτερα τα έργα των δήμων να προχωρήσουν γρήγορα». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη σημερινή επίσκεψή του, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου βιοκλιματικού κολυμβητηρίου και αναβάθμισης του υφιστάμενου κλειστού γυμναστηρίου του Βύρωνα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον επενδυτικό νόμο ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Το σημαντικό είναι ότι στον επενδυτικό νόμο, στην πρώτη περίοδο του 2013 είχαμε αύξηση του ενδιαφέροντος σε σχέση με τη δεύτερη περίοδο του 2012 κατά 40%. Δεν θέλω να πω ότι έτσι λύθηκαν όλα τα προβλήματά μας. Αλλά είναι ένα δείγμα ότι το πράγμα προχωρά. Κι εμείς κινούμαστε ταχύτατα για να δημιουργηθεί η κεντρική αδειοδοτική Αρχή, έτσι ώστε να μη χάνουν χρόνο οι υποψήφιοι επενδυτές, αλλά και για να εκδοθούν οι αποφάσεις και το Προεδρικό Διάταγμα που απαιτείται προκειμένου οι επενδυτές, εάν προσκομίσουν εγγυητική επιστολή από τράπεζα, να παίρνουν από την αρχή το 100% της ενίσχυσης από τον επενδυτικό νόμο. Μιλάμε με τα συναρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να προωθηθούν το ταχύτερο οι διαδικασίες».

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχελάκης σχολίασε: «Αυτή είναι η απάντηση στην κρίση. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Αν αυτό μπορέσουμε να το κάνουμε σε κάθε δήμο, δηλαδή τουλάχιστον ένα έργο σε κάθε δήμο, μαζί με όλα τα άλλα τα οποία γίνονται, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και έτσι θα υπάρξει σιγά- σιγά ανάπτυξη. Εδώ έχουμε ένα σύγχρονο έργο, ένα έργο βιοκλιματικό, το οποίο αναβαθμίζει όλη την περιοχή. Έτσι όπως λειτουργεί αυτήν τη στιγμή ο δήμος, στο κομμάτι της ανάπτυξης, έτσι θα πρέπει να λειτουργήσουν όλοι οι δήμοι».

   Το έργο

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός πρότυπου κλειστού Βιοκλιματικού Κολυμβητηρίου με πισίνα διαστάσεων 33×25 και την ενεργειακή αναβάθμιση του παρακείμενου κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου, χωρητικότητας 1.000 θέσεων, και χρηματοδοτείται και από πόρους του ΕΣΠΑ.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 19.435.164,34 ευρώ και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον- Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ). Η ημερομηνία παράδοσής του έχει ορισθεί η 1/5/2014. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 50% του φυσικού αντικειμένου του έργου και έχει αποπληρωθεί το 42%.

Οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στις δύο αθλητικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν:

– Παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων για τη μείωση των θερμικών απωλειών και την αύξηση των θερμικών ηλιακών κερδών τη χειμερινή περίοδο. Αντίστοιχα μείωση των θερμικών ηλιακών κερδών και του απαιτούμενου ψυκτικού φορτίου τη θερινή περίοδο. Επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας 40%- 60%.

– Εγκατάσταση συστήματος κεντρικού ελέγχου ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων για την ορθολογική χρήση των ενεργειακών καταναλώσεων. Επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας 25%- 38%.

– Παραγωγή ενέργειας με ΑΠΕ- Φωτοβολταϊκά, ισχύος 40ΚW και χρήση της στην καθημερινή λειτουργία των κτιρίων. Επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας 25%-45%.

   Τεχνικά έργα στην Αττική μέσω ΕΣΠΑ

Μόνον στην Αττική κατασκευάζονται (έχουν σύμβαση) αυτή τη στιγμή 433 τεχνικά έργα, από διάφορους φορείς υλοποίησης (κεντρικές υπηρεσίες, περιφέρειες και δήμους), κόστους άνω των 200.000 ευρώ έκαστο. Από αυτά, τα 165 ανήκουν στην ευθύνη των δήμων.

Τα 62 έργα των δήμων της Αττικής που παραδίδονται ήδη στην υπηρεσία του πολίτη αφορούν άμεσα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Πιο συγκεκριμένα παραδίδονται:

– Τέσσερα έργα δικτύων αποχέτευσης, ύδρευσης.

– Είκοσι τέσσερα έργα αναπλάσεων και βελτίωσης αστικού περιβάλλοντος.

– Δέκα επτά έργα κτιριακών αναβαθμίσεων (σχολεία, νηπιαγωγεία, κλπ.)

– Δέκα επτά έργα ευρυζωνικότητας.

Αντίστοιχα σε όλη τη χώρα υλοποιούνται από δήμους 477 τεχνικά έργα, κόστους 547 εκατ. ευρώ, με ποσοστό υλοποίησης πάνω από 60%, εκ των οποίων τα 313, κόστους 286 εκατ. ευρώ, είναι τελειωμένα ή σχεδόν τελειωμένα (ποσοστό υλοποίησης πάνω από 90%).

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By