Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Επίτιμος δημότης της Μακρακώμης ο Σόιμπλε

Για δωρεά πυροσβεστικού οχήματος

soimplestournaras2Επίτιμος δημότης της Μακρακώμης Φθιώτιδας είναι εδώ και 21 χρόνια ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός πολιτικός ήταν το 1991 υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ, και είχε δωρίσει στο Δήμο Μακρακώμης ένα πυροσβεστικό όχημα.

Όπως αποκάλυψε η Καθημερινή, το 1992, όταν ο Σόιμπλε έφυγε από το υπουργείο Εσωτερικών και τέθηκε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ο δήμος σε ανταπόδοση της χειρονομίας τού απένειμε το δίπλωμα και το μετάλλιο της πόλης, τα οποία παρέλαβε εκπρόσωπός του σε τελετή στο δημαρχείο Μακρακώμης.

Ο 88χρονος σήμερα και επί σειρά ετών Δήμαρχος Μακρακώμης Μιλτιάδης Ριζάκης, είπε στο LamiaReport ότι όταν στις 2 Οκτωβρίου του 1990 έγινε η απόπειρα δολοφονίας κατά του Σόιμπλε, η οποία τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, του έστειλε τηλεγράφημα συμπαράστασης.

Κατά τον ίδιο, ο Σόιμπλε του είχε απαντήσει για να τον ευχαριστήσει και στη συνέχεια υπήρξε μια αλληλογραφία μεταξύ τους. Ο Σόιμπλε του είχε πει.» Ότι θελήσεις να μην διστάσεις να μου το ζητήσεις…»

Τότε ο δήμαρχος του ζήτησε ένα πυροσβεστικό όχημα που είχε ανάγκη η περιοχή.

«Μέσα σε είκοσι ημέρες πήραμε θετική απάντηση. Πήγα ο ίδιος τότε στην Γερμανία και το πήρα μαζί με ένα Γερμανό φίλο μου τον Ένς, που έχει παντρευτεί Μακρακωμίτισσα και το φέραμε στη Μακρακώμη. Φυσικά για να τον ευχαριστήσουμε τον ανακηρύξαμε επίτιμο δημότη Μακρακώμης και του δώσαμε σε πάπυρο την απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου και το μετάλλιο της πόλης», είπε μεταξύ άλλων ο Μ. Ριζάκης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Σόιμπλε στην Αθήνα τον συνάντησε στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και του έδωσε ένα γράμμα, στο οποίο του ζητάει κάποια πράγματα για την Ελλάδα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By