Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Επί τάπητος η εκεχειρία στην Ουκρανία

«Υπογράμμισαν τη σημασία νέων απτών βημάτων με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας στο πεδίο, την παράταση της εκεχειρίας και την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου»

porosenko-merkel-poutin

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχαν σήμερα μια τηλεφωνική διάσκεψη «που διήρκησε περισσότερο από 2 ώρες» με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο, μία ημέρα πριν από την εκπνοή της εκεχειρίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, της δεύτερης σε διάστημα 4 ημερών, «υπογράμμισαν τη σημασία νέων απτών βημάτων με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας στο πεδίο, την παράταση της εκεχειρίας και την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου» που παρουσίασε η Ουκρανία, επιβεβαίωσε η γαλλική προεδρία σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συζητήσει εκ νέου αύριο με τους ομολόγους του της Γαλλίας και Ρωσίας Φρανσουά Ολάντ και Βλαντίμιρ Πούτιν όπως και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Προσέθεσε ότι αυτή η τηλεφωνική διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες πριν από τη λήξη της εκεχειρίας στη ρωσόφωνη, βιομηχανική περιοχή Ντομπάς.

Από την πλευρά του πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο να παρατείνει την εκεχειρία που λήγει αύριο στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής διάσκεψης.

«Κάλεσε τον Ποροσένκο να παρατείνει το καθεστώς της εκεχειρίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» ανέφερε το Κρεμλίνο σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά την τηλεφωνική διάσκεψη.

By