Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επαναλαμβάνεται η δίκη του Όσκαρ Πιστόριους

Ο 27χρονος Πιστόριους αναμένεται να καταθέσει μετά τον ιατροδικαστή αργότερα σήμερα ή αύριο

Oskar-Pistorious-570

Η δίκη του νοτιοαφρικανού παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους επαναλαμβάνεται σήμερα στην Πρετόρια, ύστερα από διακοπή δέκα ημερών, με την κατάθεση του ιατροδικαστή Γιαν Μπόθα, η οποία αναμένεται να προηγηθεί της κατάθεσης του ίδιου του αθλητή, που κατηγορείται για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ το Φεβρουάριο του 2013.

Ενώ τον λόγο έχει τώρα η υπεράσπιση, ο ιατροδικαστής Μπόθα θα καταθέσει σήμερα το πρωί, ύστερα από αίτημά του, «για οικογενειακούς λόγους υγείας» αντίθετα με τη συνήθη πρακτική που θέλει ο κατηγορούμενος να καταθέσει πρώτος.

O δρ Μπόθα, βάσει επιστημονικών στοιχείων από τη νεκροψία της Στέενκαμπ έκρινε ότι δεν πρέπει να είναι «δογματικός» στον υπολογισμό του χρόνου που απαιτείται για τη χώνεψη πριν από έναν θάνατο και ότι οι ιατροδικαστές δεν έχουν τη δυνατότητα παρά «να κάνουν παρατηρήσεις», δεν μπορούν να καταλήξουν σε αναδρομικά αποτελέσματα.

Ο συνάδελφός του Γκερτ Σαάιμαν, τον οποίο επικαλείται η κατηγορούσα αρχή, είχε δηλώσει κατά την πτώση φάση της δίκης ότι η Ρίβα είχε φάει γύρω στις 01.00 της 14ης Φεβρουαρίου του 2013 , περίπου δύο έως τρεις ώρες πριν από τον θάνατό της, σε αντίθεση με την εκδοχή του Πιστόριους ότι το ζευγάρι είχε κοιμηθεί νωρίς, γύρω στις 22.00 το βράδυ και ο ίδιος πίστευε ότι η Ρίβα κοιμόταν όταν άρχισε να πυροβολεί.

Ο 27χρονος Πιστόριους αναμένεται να καταθέσει μετά τον ιατροδικαστή αργότερα σήμερα ή αύριο, ανάλογα με την έκταση που θα λάβει η εξέταση του Μπόθα από τον συνήγορο υπεράσπισης Μπάρι Ρουξ και την εξέτασή του από τον εισαγγελέα Τζέρι Νελ.

Η κατάθεση του Πιστόριους αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο αθλητής εξηγεί ότι σκότωσε από λάθος τη φίλη του λίγο μετά τις 03.00 της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου το 2013, περνώντας την για κλέφτη που είχε κρυφτεί στην τουαλέτα.

Κατά την εξέτασή του θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις, όπως γιατί πυροβόλησε και σκότωσε τη φίλη του μέσα από την πόρτα του μπάνιου του σπιτιού του.

Ωστόσο, ο κατηγορούμενος μπορεί να συνεχίσει να επικαλείται το συνταγματικό του δικαίωμα να μην καταθέσει.

Αντίθετα η κατηγορούσα αρχή πιστεύει ότι ο Πιστόριους σκότωσε τη Ρίβα εν γνώσει του και παρουσίασε καταθέσεις μαρτύρων προς αυτήν την κατεύθυνση κατά τις δεκαπέντε πρώτες συνεδριάσεις της ιδιαίτερα προβεβλημένης από τα ΜΜΕ δίκης ενώπιον του δικαστηρίου της Πρετόριας.

Η δίκη που άρχισε στις 3 Μαρτίου, είχε αναβληθεί στις 28 Μαρτίου λόγω ασθενείας ενός μέλους του δικαστηρίου. Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί έως τα μέσα Μαΐου.

Αν ο Πιστόριους καταθέσει, η εικόνα του δεν θα προβάλλεται στην απευθείας αναμετάδοση της δίκης, αλλά το κοινό θα μπορεί να ακούει μόνο τη φωνή του.

By