Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Επανεμφάνιση Siemens με ενδιαφέρον για έργα της ΔΕΗ

Ενδιαφέρον να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς του ενεργειακού τομέα εκδήλωσε η γερμανική εταιρεία.

siemens1Δυναμική επανεμφάνιση επιχείρησε χτες η Siemens, η οποία μέσω επαφών με δημοσιογράφους, εκδήλωσε ενδιαφέρον για να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς επέκτασης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αναβάθμισης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

Η πρώτη μετά από καιρό διακριτική εμφάνιση της γερμανικής εταιρείας, συνοδεύτηκε από διάψευση οποιαδήποτε ενδιαφέροντος για συμμετοχή της στους διαγωνισμούς για την αποκρατικοποίηση εταιρειών του ενεργειακού τομέα.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της Siemens, η εταιρεία θα συμμετάσχει και στο νέο διαγωνισμό για τη διασύνδεση των Κυκλάδων με υποβρύχιο καλώδιο, μετά τη ματαίωση του προηγούμενου.

Η προκήρυξη για το νέο διαγωνισμό βρίσκεται σε διαβούλευση και προβλέπει την υλοποίηση του έργου σε δύο φάσεις.

Η αναβάθμιση των παλιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προβλέπεται στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας με στόχο τη βελτίωση του βαθμού απόδοσης, τη μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος και την παράταση του χρόνου ζωής τους.

Την ίδια στιγμή με ερώτηση του προς την  Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, κάνει λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά: Τα ελληνικά ναυπηγεία μένουν κλειστά λόγω επιδοτήσεων και η Siemens την γλυτώνει με 13 εκατομμύρια ευρώ χορηγίες!», ενώ σημειώνει πως πρόκειται για ευρωπαϊκού μεγέθους κουκούλωμα της Siemens, με εξωδικαστικό συμβιβασμό και παρωδία μεταξύ της εταιρίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο ευρωβουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ερώτησή του αναφέρθηκε στον «σκανδαλώδη» και «αδιαφανή» διακανονισμό που ανακοινώθηκε στις 15/3/2013 μεταξύ της εταιρίας  Siemens και της ΕΤΕπ, ενώ σχολίασε ότι «φαντάζει αστείο και βεβαίως δεν αποτελεί «ισχυρό χτύπημα στη διαφθορά» η «ποινή» 18μηνης αποχής από έργα της ΕΤΕπ και η υποχρέωση παροχής 13,5 εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ, σε σχέση με το μέγεθος της εταιρίας, τον αριθμό των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί παγκοσμίως αλλά και τα τεράστια ποσά που έχουν επιδικαστεί από δικαστήρια της Αμερικής για αποζημιώσεις».

Επιπρόσθετα ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από την Επιτροπή «να δώσει ακριβή στοιχεία σχετικά με την έρευνα της ΕΤΕπ και του OLAF,για ποια ακριβώς έργα υπήρξαν παραβιάσεις που οδήγησαν σε αυτό τον διακανονισμό, τι είδους παραβιάσεις ήταν και ποιος το οικονομικός τους αντίκτυπος» και ζήτησε από την Κομισιόν να απαιτήσει την επιστροφή των δημόσιων πόρων που με δωροδοκίες και άλλες αθέμιτες πρακτικές απέσπασε η Siemens».

By