Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Επανεξέταση της κατασκοπείας εξήγγειλαν οι ΗΠΑ

Μετά το σάλο αλλά και τις εξηγήσεις που ζητούν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

wiretap ypoklopes parakolouthiseisΕπανεξέταση των δραστηριοτήτων της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA προανήγγειλε ο Λευκός Οίκος μετά το διεθνή σάλο για τις εκατομμύρια παρακολουθήσεις μεταξύ των οποίων και ηγέτες.

Σε συνέντευξή του στο νέο τηλεοπτικό δίκτυο Fusion του ομίλου ABC, ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι προχώρησε σε επανεξέταση των δραστηριοτήτων αυτών για να είναι βέβαιος ότι «αυτό που είναι ικανές να κάνουν δεν συμπίπτει με αυτό που κάνουν».

Σε ερώτηση πάντως για το κινητό της Γερμανίδας καγκελαρίου που φέρεται να έπεσε στον «κοριό» της NSA αρνήθηκε να μιλήσει για τις κατηγορίες, τις οποίες έχει ήδη απορρίψει προ ημερών ο Λευκός Οίκος υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν, ούτε θα παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Επικριτική στο εύρος της δράσης της NSA εμφανίζεται και η επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, Νταιάν Φάινσταϊν, ενώ την Τρίτη οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών εμφανίζονται ενώπιον επιτροπής της Βουλής.

Όπως είπε η Φάινσταϊν η NSA ενημέρωνε μεν τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου για σειρά ζητημάτων (ανάμεσά τους και τις δικαστικές εξουσιοδοτήσεις για τις παρακολουθήσεις) αλλά όχι για την παρακολούθηση ξένων ηγετών.

«Αναφορικά με τη συλλογή πληροφοριών από την NSA σχετικά με τις ηγεσίες συμμαχικών χωρών -ανάμεσά τους, τη Γαλία, την Ισπανία, το Μεξικό και τη Γερμανία- να δηλώσω απερίφραστα: Είμαι απολύτως αντίθετη» είπε η Φάινσταϊν.

Εκτός από τη Γερμανία και τη Γαλλία ο κοριός της NSA είχε στήσει αυτί και στην Ισπανία, όπως αποκάλυψαν τη Δευτέρα οι ισπανικές εφημερίδες El Pais και El Mundo, επικαλούμενες  έγγραφα που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η NSA παρακολούθησε τον Σεπτέμβριο  60 εκατ. τηλεφωνικές κλήσεις στην Ισπανία και η Μαδρίτη ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα από την Ουάσιγκτον.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By