Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Επαφές Βενιζέλου με τους ΥΠΕΞ Λιβάνου, Αλγερίας και Τυνησίας

Στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο 

venizelos800_030314

Με τους υπουργούς Εξωτερικών του Λιβάνου, της Τυνησίας και της Αλγερίας συναντήθηκε διαδοχικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Ειδικότερα στη συνάντησή του με τον Λιβανέζο ομόλογό του Γκεμπράν Μπασίλ (Gebran Bassil) ο κ. Βενιζέλος συζήτησε θέματα πολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας. Εξετάζοντας, εξάλλου, τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου και στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τον Λίβανο. Πρόσκληση συμμετοχής στο Forum που οργανώνεται στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου στην Τυνησία, για την διαμόρφωση ενός «σχεδίου Marshall» για την περιοχή επέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Μόνγκι Χαμντί (Mongi Hamdi) στον κ. Βενιζέλο στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Ζάππειο.

Στη διάρκειά της συζητήθηκε η οργανωτική προπαρασκευή για μια διάσκεψη στην Αθήνα ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών, με θέμα τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Τυνησία.

Τέλος, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Αλγερινό ομόλογό του Ραμτάν Λαμάμρα (Ramtane Lamamra) ο κ. Βενιζέλος εξήρε τον ρόλο της Αλγερίας για τη σταθερότητα στην περιοχή και δήλωσε πως αποδέχθηκε πρόσκληση και θα επισκεφθεί τη χώρα τον Οκτώβριο, με αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών προκειμένου «να προωθηθεί η διμερής συνεργασία στον οικονομικό και χρηματοοικονομικό τομέα».

By