Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Επαφές Πούτιν – Ερντογάν για την Ουκρανία

Προβληματισμός του τούρκου πρωθυπουργού για τις εξελίξεις στην Κριμαία και την αστάθεια στο Κίεβο

erdogan_putin600
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να δήλωσε στον Πούτιν επαφίεται κατά κύριο λόγο στους Ουκρανούς να επιλύσουν την κρίση στη χώρα τους.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του τούρκου πρωθυπουργού ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τον προβληματισμό του γιατί τις εξελίξεις στην Κριμαία καθώς είπε η αστάθεια στην Ουκρανία θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλη την περιοχή.

Από την πλευρά του ρώσου προέδρου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι:
«Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι, παρά τις επιθετικές ενέργειες των ριζοσπαστικών και εξτρεμιστικών δυνάμεων του Μαϊντάν, στην Κριμαία θα γίνει κατορθωτό να διασφαλιστεί η διεθνική και διαθρησκευτική ειρήνη και ηρεμία».

Οι Β. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους ως προς το ζήτημα αυτό, καταλήγει στην ολιγόλογη ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Στην Κριμαία ζει μια πολυπληθής τουρκόφωνη μειονότητα, οι μουσουλμάνοι Τάταροι οι οποίοι είχαν εξοριστεί μαζικά από τον Στάλιν αλλά επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και σήμερα αποτελούν το 12% του πληθυσμού της χερσονήσου.

By