Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Επεισόδια σε διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

Διαμαρτύρονται για τον θάνατο δέκα εργατών από την πτώση ανελκυστήρα

turkey-elevator

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού στην Κωνσταντινούπολη κατά των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο δέκα εργατών από την πτώση ανελκυστήρα σε υπό κατασκευή κτίριο.

Η αστυνομία επενέβη την ώρα που εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το 32ώροφο κτίριο για να εκφράσουν την οργή τους για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στα εργοτάξια της χώρας.

«Δεν πρόκειται για ατύχημα, δεν αποτελεί κακοτυχία, είναι δολοφονία«, ήταν το σύνθημα του πλήθους που διαμαρτύρεται για τις συνθήκες εργασίας στον τομέα της ασφάλειας στην χώρα.

Είναι η πρώτη αναμέτρηση διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας από τη στιγμή της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι αρχές ανακοίνωσαν την έναρξη έρευνας για την μοιραία πτώση του ανελκυστήρα στο εμπορικό κέντρο Τορουνλάρ.

Αν και η αιτία της τραγωδίας δεν έχει γίνει γνωστή, υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι ο ανελκυστήρας παρουσίασε βλάβη πριν από 15 ημέρες και οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο περίμεναν τα κονδύλια για την επισκευή του.

Η τουρκική αστυνομία άφησε ελεύθερα τα δέκα άτομα που είχαν συλληφθεί χθες, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής του εργοταξίου.

Το δυστύχημα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η αντιπολίτευση της Τουρκίας ζήτησε επιτακτικά από την κυβέρνηση τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στην εργασία.

«Τα εργατικά ατυχήματα έχουν μετατραπεί σε εργατικές δολοφονίες«, ανέφερε ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, η Τουρκία κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως για το υψηλό επίπεδο θνησιμότητας στους τόπους εργασίας.

By