Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιβεβαιώνεται το ThePaper για την τροπολογία – σκάνδαλο

Την κατάργηση της ρύθμισης που «συγχωρεί» τους τραπεζίτες – δανειστές των κομμάτων ζήτησε ο Απόστολος Κακλαμάνης. Παραδέχεται τώρα ότι αφορά και τα κόμματα ο Κωστής Χατζηδάκης.

KAKLAMANISΗ αποκάλυψη του ΤhePaper, για την τροπολογία – σκάνδαλο που δίνει «συγχωροχάρτι» στις διοικήσεις των τραπεζών που δάνεισαν αλόγιστα τα κόμματα, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά στην Βουλή. Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση ερώτησης του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, προς τον υπουργός Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη ζητώντας την κατάργηση της, παρότι έχει ήδη ψηφιστεί.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την διάταξη «αυτονόητη», υποστηρίζοντας ότι η ψήφιση της έγινε στο πλαίσιο των προβλεπόμενων του κανονισμού της Βουλής, ενώ έντεχνα απέφυγε να τοποθετηθεί στο εάν αφορά ή όχι τα κόμματα, παρότι η «υπερασπιστική γραμμή» του όταν συζητούνταν η τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής, ήταν πώς αφορά τις επιχειρησεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Κωστή Χατζηδάκη που επισήμανε ότι «δανειοδοτήσεις που έγιναν είτε προς κόμματα – όποια ερμηνεία και αν κάνει κανείς δεκτή – είτε προς άλλους φορείς, χωρίς να υφίστανται αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα της τράπεζας συνεχίζουν να αποτελούν απιστία». Η τροπολογία, θυμίζουμε, αθωώνει τις διοικήσεις των τραπεζών και τα στελέχη της εφόσον έχουν υπογράψει η συμμετάσχει σε αποφάσεις δανειοδότησης.

Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες του Απόστολου Κακλαμάνη που έκανε λόγο για «κλοπή» της ψήφου της Βουλής. Οπως χαρακτηριστικά είπε η τροπολογία  «δεν αναφέρει τα κόμματα, δεν αναφέρεται καν γενικώς κι αορίστως ώστε η θεωρία να ερμηνεύσει τι είναι δημόσιος τομέας, λέει επιλέξει «όπως αυτός –δηλαδή ο δημόσιος τομέας, στενός ή ευρύτερος-  οριοθετείται από το νόμο». Πρώτη φορά ακούω ο νόμος να προβλέπει πράξεις τις οποίες δεν τιμωρεί, πρώτη φορά βλέπω διάταξη που λέει τι δεν είναι αδίκημα». Συνέχισε τονίζοντας πως  «αυτή την ανόητη διάταξη την πέρασαν κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής χωρίς συζήτηση, υπεκλάπη, δηλαδή, η ψήφος της Βουλής». Μίλησε για σκανδαλώδη ρύθμιση σημειώνοντας πως  «αυτό είναι σκάνδαλο, είναι ντροπή και για όσους το σκέφτηκαν και για όποιους συνέπραξαν και για όποιους ελαφρά τη καρδία, χωρίς καν να διαβάσουν αυτή τη διάταξη έδωσαν την έγκρισή τους να περάσει».

Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, επέρριψε προσωπικά ευθύνη στον Κωστή Χατζηδάκη για την αποδοχή της τροπολογίας υποστηρίζοντας πως «το πήρε πάνω του» και λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Ο πρόεδρος της Βουλής είχε γράψει επάνω στην τροπολογία «εκπρόθεσμος»  και πρώτος εσείς την αποδεχτήκατε, κ. υπουργέ, πριν φύγετε, διότι φύγατε και αφήσατε τον υφυπουργό. Ποιος σας είπε ότι αν μια διάταξη είναι άσχετη με το νομοσχέδιο  πρώτα πρώτα, δεύτερον εάν είναι εκπρόθεσμη, πρέπει ο υπουργός να κάνει, με συγχωρείτε για την έκφραση, σαν να είναι αλλού»

By