Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιβεβαιώνουν οι Βρυξέλλες το «μετέωρο» της άφιξης της τρόικας

Πριν από τις ευρωεκλογές θα έχουν έρθει σε συμφωνία για τις σημαντικές εκταμιεύσεις Αθήνα και δανειστές

eurozone_2518920b

Τα δημοσιεύματα που έχουν προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα για καθυστέρηση της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα, επιβεβαιώνονται και από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο αξιωματούχο της Κομισιόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δήλωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης και πρόσθεσε: «Καθημερινά, διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα. Ειλικρινά δεν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επιστροφή της στην Αθήνα. Η αποστολή διεκόπη αρκετές φορές. Οι συζητήσεις συνεχίζονται ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές. Όμως, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν θα γίνει συζήτηση εις βάθος στο Eurogroup».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και από μια σειρά διαρθρωτικών ζητημάτων. Υπενθύμισε ότι τα προαπαιτούμενα ικανοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και η δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε, εκταμιεύθηκε. Όπως είπε, από εδώ και στο εξής δεν προβλέπεται μεγάλο ποσό προς εκταμίευση και πρόσθεσε: «Τους επόμενους 2- 3 μήνες, δεν λήγουν ελληνικά ομόλογα, επομένως δεν πιεζόμαστε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία». Παρόλα αυτά, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, «υπάρχει η βούληση και από την πλευρά της τρόικας και από την πλευρά της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, «κανένας δεν έχει την πρόθεση να «σύρει» τη διαδικασία αξιολόγησης μέχρι τις ευρωεκλογές και αυτό για τον πολύ βασικό λόγο ότι στα μέσα Μαΐου λήγουν ελληνικά ομόλογα. Κανένας δεν επιθυμεί να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση, το Eurogroup αναμένει τον Απρίλιο από τη Eurostat την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας. «Όταν συμβεί αυτό, θα εξετάσουμε τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν» είπε.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν υπάρχουν εισηγήσεις από οποιαδήποτε πλευρά για αυτό το θέμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By