Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Επικεφαλής Εθνικής Επιτροπής για τον Έμπολα ο Βορίδης

Συνεχίζεται η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος του ιού

1.1

Με ομάδα δράσης για τον Έμπολα όπου τέθηκε επικεφαλής ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης συνεχίζεται η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος του ιού στην Ελλάδα.

Η Εθνική Επιτροπή Ιογενών Αιμορραγικών Πυρετών, όπως ονομάζεται, θα αξιολογεί τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης ή κρίσης που προκαλούνται στον τομέα της Υγείας από ιογενείς αιμορραγικούς πυρετούς, όπως αυτός που προκαλείται από τον ιό Έμπολα. Θα αποφασίζει για τη λήψη διαχειριστικών μέτρων, τον συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων για την ασφαλή και αποτελεσματική υλοποίηση των εκάστοτε ληφθέντων μέτρων και τη συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και φορείς για την ολοκληρωμένη διαχείριση των κρίσεων.

Μέλη της Επιτροπής είναι ο γενικός γραμματέας Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, η γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής, Αθηνά Κύρλεση, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, ο διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου και ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Πάνος Ευσταθίου.

Όμως, η Επιτροπή θα «διευρύνεται» και θα μπορεί να συμμετέχει σε αυτήν κατά περίπτωση και οποιοσδήποτε εκπρόσωπος εμπλεκομένου φορέα ή άλλος εμπειρογνώμονας εφόσον προσκληθεί από τον υπουργό Υγείας. Τα μέλη της Επιτροπής είναι άμισθα.

Την ίδια στιγμή, με μια σκληρή ανακοίνωση η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) χαρακτηρίζει «ευχολόγια» τις ενέργειες που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του αιμορραγικού πυρετού από τον ιό Έμπολα. Η ΕΙΝΑΠ καταλογίζει στο υπουργείο Υγείας ότι αρκείται στη σύνταξη και τη διανομή οδηγιών ενώ η ουσιαστική υλικοτεχνική υποδομή στα δημόσια νοσοκομεία είναι ανύπαρκτη. Τέλος, «χοντρή κοροϊδία» θεωρεί η ΕΙΝΑΠ την προτάση του υπουργείου Υγείας για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της τυχόν επιδημίας, σημειώνοντας ότι καμία επιχείρηση δε θα διακινδύνευε τα κέρδη της σε μια τέτοια περίπτωση.

By