Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επικοινωνία Ομπάμα – Μέρκελ για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος Ποροσένκο είναι έτοιμος να δεσμευθεί για μια εκεχειρία με τους αυτονομιστές αντάρτες

porosenko-merkel-poutin

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Μπαράκ Ομπάμα, όπου το κοινό μήνυμα είναι ότι η Ρωσία πρέπει να επέμβει ώστε «οι αποσχιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία» να σεβαστούν την εκεχειρία.

Μέρκελ και Ομπάμα «υπογράμμισαν από κοινού τη σημασία μιας άμεσης εκεχειρίας που θα γίνει σεβαστή και από τις δύο πλευρές» και «σε αυτό το πλαίσιο η Ρωσία θα πρέπει πάνω απ’ όλα να συνεισφέρει και να επέμβει ώστε οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία θα σεβαστούν αυτή την εκεχειρία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η καγκελάριος και ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησαν «κανένας μαχητής» και «κανένα όπλο» από τη Ρωσία να μην περάσει στην Ουκρανία.

«Η ευκαιρία μιας διμερούς κατάπαυσης του πυρός δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Ουκρανία συνέχισε την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των αυτονομιστών ανταρτών στα ανατολικά της χώρας, ενώ λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος Ποροσένκο δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δεσμευθεί για μια εκεχειρία με τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία υπό όρους και αφού επανακτηθεί ο έλεγχος των συνόρων.

Νωρίτερα ο Ποροσένκο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπου και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δεσμευθεί σε μια εκεχειρία με τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία υπό ορισμένους όρους, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Οι όροι του Ουκρανού προέδρου για την κήρυξη της εκεχειρίας είναι αυτή να γίνει σεβαστή και από τις δύο μεριές, να υπάρξει έλεγχος των συνόρων υπό την εποπτεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και να αφεθούν ελεύθεροι «όλοι οι όμηροι» που κρατούν οι αντάρτες.

Σημειώνεται ότι ο Ποροσένκο αποφάσισε την Τρίτη να μην ανανεώσει τη μονομερή εκεχειρία που είχε κηρύξει μετά από πολλές επιθέσεις των αυτονομιστών ανταρτών εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγορεί τη Μόσχα ότι επιτρέπει σε μαχητές και όπλα να εισέρχονται στη χώρα μέσω των κοινών τους συνόρων.

By