Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Επικοινωνιακή αισιοδοξία» βλέπει ο Μηλιός πίσω από τις δηλώσεις Στουρνάρα

Έντονες αμφιβολίες εξέφρασε και σε ό,τι αφορά την έξοδο της χώρας από την ύφεση εφέτος

milios2

«Επικοινωνιακή αισιοδοξία» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, την άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για έξοδο της χώρας στις αγορές το 2014.

«Δεν λέω ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά θα γινόταν υπό όρους, δηλαδή υπό την προστασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα εγγυάτο αυτούς τους τίτλους, θα είχε περιορισμένο χαρακτήρα και θα προσπαθούσε απλώς να δώσει ένα μήνυμα ότι τα πράγματα αλλάζουν. Δεν θα ήταν μια πραγματική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας του ελληνικού δημοσίου. Το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να είναι χρηματοπιστωτικά αναξιόπιστο και με αυτή την έννοια η χρηματοδότησή του δεν θα ήταν στις αγορές όπως ήταν πριν την κρίση», υποστήριξε ο κ. Μηλιός.

Έντονες αμφιβολίες εξέφρασε ο κ. Μηλιός και σε ό,τι αφορά την έξοδο της χώρας από την ύφεση εφέτος. «Εννέα στα δέκα διεθνή ινστιτούτα και οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και όλα τα ερευνητικά ινστιτούτα οικονομικής συγκυρίας στη Γερμανίας, προβλέπουν ότι το σταμάτημα της ύφεσης στην Ελλάδα θα έλθει από το 2015. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμη και τότε που θα μπούμε σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, αυτοί θα προέλθουν αποκλειστικά από την κατάρρευση των εισαγωγών και όχι από την αύξηση των επενδύσεων, της κατανάλωσης, και επομένως από την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας. Και αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι για την πλειοψηφία του κόσμου, τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, για τους συνταξιούχους, τους μικροεπιχειρηματίες κ.λπ. η αρνητική κατάσταση, η απελπιστική κατάσταση πολλών εξ αυτών, θα συνεχίσει να υπάρχει. Επομένως αυτό δεν είναι ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By