Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επικρίσεις στην Βρετανία για την απόφαση του Eurogroup


Κόλαφος οι εκτιμήσεις των Βρετανών οικονομικών αναλυτών για την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο

ThePaper
ThePaper

Οι Βρετανοί αναλυτές στη συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν έκπληκτοι με την απόφαση επιβολής φόρου σε ασφαλισμένους καταθέτες θεωρώντας ότι δεν είναι δίκαιη απόφαση, ότι απειλεί με φυγή κεφαλαίων τις τράπεζες άλλων χωρών της ευρωζώνης και ότι καθιστά πιο δύσκολη την πορεία της Ευρώπης προς μία τραπεζική ένωση.

Η δημοφιλής οικονομική στήλη Alphaville των Financial Times σχολιάζει ότι η συμμετοχή καταθετών στη διάσωση της Κύπρου ήταν αναπόφευκτη. Όμως σημειώνει, είναι η αδικία στην κατανομή των βαρών που προκαλεί τις αντιδράσεις.

Η δεξαμενή σκέψης Open Europe υπολογίζει ότι για να συγκεντρωθεί το ποσό των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις κυπριακές καταθέσεις, εφόσον αποφασιστεί να μην πληρώσουν οι κάτω των 100.000 ευρώ καταθέτες, αυτοί που βρίσκονται πάνω από το όριο θα πρέπει να πληρώσουν τέλος 15,2%.

Ο διευθυντής του Open Europe Ματς Πέρσον προβλέπει ότι λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης η κυπριακή Βουλή θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για το πακέτο διάσωσης, ωστόσο εκτιμά ότι ακόμα και σε περίπτωση απόρριψης υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις επί του πακέτου. Κάνει δε λόγο για μεγάλο ρίσκο της Ευρώπης, με άγνωστες συνέπειες για την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα, της PIMCO γράφει στους Financial Times για ριψοκίνδυνη επιλογή των Ευρωπαίων ηγετών. Τονίζει ότι ενώ έχει νόημα η επιβολή ζημιάς σε καταθέτες – για λόγους ηθικού κινδύνου, χειρότερων εναλλακτικών, χαλαρών τραπεζικών κανονισμών και του μεγέθους του τραπεζικού τομέα – ο τρόπος επιβολής προκαλεί απορίες. Ο κ. Ελ Εριάν σημειώνει ότι υπονομεύεται η πανευρωπαϊκή εγγύηση στις καταθέσεις και ότι ο φόρος του 9,9% στις υψηλότερες καταθέσεις θα συγκεντρώσει ανεπαρκή ποσά χωρίς να αποτρέψει τη φυγή κεφαλαίων.

Ο Ανδρέας Κούτρας από την επενδυτική ITC Markets σχολιάζει σε σημείωμά του ότι για ακόμα μία φορά η ευρωζώνη αποδεικνύει ότι δεν είναι αρκετά ώριμη, συνεχίζοντας να εκπλήσσει αρνητικά. Ο Έλληνας τραπεζίτης του Σίτι διερωτάται τι επιφυλάσσει η ευρωζώνη για την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο οικονομικός συντάκτης-αναλυτής του BBC Ρόμπερτ Πέστον σχολιάζει ότι η απόφαση για την Κύπρο «σπάει όλους τους κανόνες». Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή κεντρική αρχή της προστασίας των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, αλλά και η αρχή της συμμετοχής ομολογιούχων σε μια διάσωση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου των Financial Times προειδοποιεί ότι ο πανικός των καταθετών σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι η λογική εξέλιξη της απόφασης για τους καταθέτες στην Κύπρο. Σημειώνει επίσης ότι ο ίδιος εξαρχής τασσόταν υπέρ ενός κουρέματος στις καταθέσεις, αλλά σε αυτές άνω των 100.000 ευρώ. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν άκουσα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κυνηγούν τους μικροκαταθέτες στην Κύπρο. Κατανοώ τους αμιγώς τεχνικούς λόγους για τους οποίους το έκαναν. (…) Εάν ήθελε όμως κάποιος να τροφοδοτήσει το πολιτικό κλίμα εξέγερσης στη νότια Ευρώπη, αυτός ήταν ο τρόπος να το κάνει», σχολιάζει ο οικονομικός συντάκτης-αναλυτής.

Στο κύριο άρθρο τους οι Times κάνουν λόγο για «κακοσχεδιασμένο πακέτο» που είναι απίθανο να μην κλονίσει την εμπιστοσύνη στην υπόλοιπη ευρωζώνη. «Ακόμα και αν οι χρηματαγορές αντιδράσουν ήρεμα τώρα, ίσως υπάρξει καθυστερημένη διάδοση στην επόμενη φάση της οικονομικής κρίσης», σχολιάζει η εφημερίδα. Σε άλλο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η διάσωση της Κύπρου με τον τρόπο που γίνεται είναι «ανήθικη και επικίνδυνη».

Σε μια άλλη παράμετρο της υπόθεσης, οι Financial Times αναφέρουν ότι είναι ευκαιρία για το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να εντυπωσιάσει την Ευρώπη υποσχόμενος την κάλυψη των απωλειών των Ρώσων καταθετών, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκαλύψουν την ταυτότητά τους και την προέλευση των καταθέσεών τους.

Συντάκτης ενεργειακών θεμάτων της ίδιας οικονομικής εφημερίδας εμπλέκει στη συζήτηση το θέμα του φυσικού αερίου, αμφισβητώντας την ανταποδοτικότητα των ομολόγων φυσικού αερίου που ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε σε όσους υποστούν ζημιά στις καταθέσεις τους.

Ο Νικ Μπάτλερ γράφει ότι με μία γεώτρηση δεν μπορεί κανείς να ξέρει την ποσότητα των κοιτασμάτων, ότι κανείς δε θα κατασκευάσει μονάδα υγροποιημένου αερίου αν δεν γίνουν περισσότερες γεωτρήσεις που να επιβεβαιώνουν την επάρκεια των κοιτασμάτων (χαρακτηρίζοντας «παράξενη» την αποχή της Noble Energy από το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων) και ότι ακόμα και αν όλες οι εκτιμήσεις είναι σωστές το αέριο δεν θα διανέμεται στην ευρωπαϊκή αγορά πριν την επόμενη δεκαετία.

Προσθέτει δε θέμα τουρκικής απειλής στα σχέδια της Κύπρου για αξιοποίηση του φυσικού της αερίου, λέγοντας ότι διεθνείς επενδυτές με συμφέροντα στην Τουρκία λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη στάση της Άγκυρας. Αναφέρει ότι Τούρκοι πρέσβεις σε διάφορες χώρες έχουν συμβουλεύσει μεγάλες εταιρείες να μείνουν εκτός Κύπρου. «Αρκετές έχουν λάβει το μήνυμα και η λίστα των αιτήσεων για άδειες στην Κύπρο είναι αρκετά ισχνή», σχολιάζει ο συντάκτης των Financial Times. Προσθέτει ότι ο εντοπισμός και η ανάπτυξη κοιτασμάτων αερίου δεν θα είναι απλή διαδικασία και θα απαιτήσει κάποια συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

Συμπληρώνοντας ότι ο ανταγωνισμός από εταιρείες όπως η Gazprom θα είναι μεγάλος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο αντάλλαγμα για τους καταθέτες δεν έχει αξία.

Πηγή: Offsite.com.cy

[space size=»30″]

By