Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επικριτικός ως προς την τρόικα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Αλλά και με θετικά σχόλια για τα έργα της στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης

troika maximou fosphotos

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες ελαφρώς επικριτικός αλλά και με θετικά σχόλια για την τρόικα και τα έργα της στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός ανέφερε ότι υπήρξε πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων της τρόικας, απευθυνόμενος στην ολομέλεια των ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ενόψει της διαδικασίας για την επικύρωση της επιλογής του στο αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν από την Ευρωβουλή την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Ο ίδιος τόνισε ότι είχε διατυπώσει ενστάσεις ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις επιχειρήσεις διάσωσης, γνωρίζοντας ότι το Ταμείο εφαρμόζει παντού και πάντα τις ίδιες συνταγές. Εξήγησε, ωστόσο, ότι η συμμετοχή αυτή επιβλήθηκε διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε την απαραίτητη για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων «τεχνογνωσία», ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι υπήρξαν και θετικές πτυχές στις δράσεις της τρόικας.

Από ελληνικής πλευράς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, έθεσε προς τον προτεινόμενο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προεδρία της Κομισιόν, ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και με το Κυπριακό.

Ο Γιούνκερ, χωρίς να δώσει εξειδικευμένες απαντήσεις, αναφέρθηκε γενικώς σε ευθύνες των εθνικών κυβερνήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι αυτός που δημιούργησε τη διαφθορά σε κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ούτε αυτός που συνέστησε να μην φορολογούνται στην Ελλάδα «οι πάμπλουτοι και οι Ωνάσηδες». Ως προς το Κυπριακό αρκέστηκε στην αναφορά ότι η επίλυσή του αναζητείται κυρίως στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Επιπλέον, ο Γιούνκερ επανέλαβε τις απόψεις της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπό τη σημαία του οποίου διεκδικεί την προεδρία της Επιτροπής, λέγοντας ότι γνωρίζει πως απευθύνεται σε ευρωβουλευτές που δεν συμμερίζονται αυτές τις απόψεις και συνεπώς δεν θα τον υπερψηφίσουν. Υποστήριξε ως έναν βαθμό τις πολιτικές λιτότητας, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να ξοδεύουμε λεφτά που δεν έχουμε» ενώ σε ό,τι αφορά την οικονομική μεγέθυνση, δήλωσε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής θα εφαρμόσει πολιτικές για την τόνωσή της

By