Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Επικυρώθηκε το πρόστιμο για ρατσιστική δυσφήμηση κατά του Ζαν-Μαρί Λεπέν

Είχε δηλώσει ότι οι Ρομά  είναι «πουλιά» που, από τη φύση τους, έχουν γεννηθεί «για να κλέβουν»

FRANCE'S NATIONAL FRONT PRESIDENTIAL CANDIDATE JEAN-MARIE LE PEN NEWSCONFERENCE.

Πρόστιμο της τάξης των 5.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει ο 86χρονος ιδρυτής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) της Γαλλίας, Ζαν-Μαρί Λεπέν, καθώς το εφετείου του Παρισιού τον επικύρωσε την κατηγορία της ρατσιστικής δυσφήμησης που του είχε επιβληθεί.

Το δικαστήριο επιβεβαίωσε την απόφαση που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, κατά την οποία ο Λεπέν κρίθηκε ένοχος για συκοφαντική δυσφήμηση, όταν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κόμματος το 2012 είχε πει ότι οι Ρομά είναι «πουλιά» που, από τη φύση τους, έχουν γεννηθεί «για να κλέβουν». Ο Λεπέν χρησιμοποίησε εσκεμμένα ένα ρήμα με πολλαπλή σημασία (voler) ώστε η φράση να μπορεί επίσης να αποδοθεί «για να πετούν».

Μετά τη σημερινή δικαστική απόφαση, ο δικηγόρος του Λεπέν δήλωσε ότι ο πελάτης του θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Στην αρχική δίκη, ο δικηγόρος του Λεπέν είχε υπερασπιστεί το σχόλιο του πελάτη του, χαρακτηρίζοντάς το «χιουμοριστικό λεκτικό παιχνίδι».

Ο Λεπέν, πλέον επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, είναι διαβόητος για τα ξεσπάσματά του: το 1987, είχε χαρακτηρίσει το Ολοκαύτωμα ως μια «απλή λεπτομέρεια» στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η κόρη του Μαρίν Λεπέν, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου, επιδιώκει να δημιουργήσει μια πιο μετριοπαθή εικόνα για το κόμμα.

By