Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Επισπεύδεται η διαδικασία συμψηφισμού επιστροφών φόρου εισοδήματος

Και ΦΠΑ με ασφαλιστικές εισφορές από την ΓΓΔΕ

lefta-syntaxeis-eisfores

Στην επίσπευση των διαδικασιών σχετικά με τον συμψηφισμό των επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με ασφαλιστικές εισφορές προχωρά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Εγκύκλιος της ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαΐδου ορίζει ότι:

  • Για τη διενέργεια συμψηφισμών θα χρησιμοποιείται η βάση δεδομένων Ασφαλιστικών Οφειλών στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.).
  • Τα αιτήματα συμψηφισμού οφειλών στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης θα υποβάλλονται προς την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., κεντρικά από τη ΔΗΛΕΔ και στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφει εντός τριών ημερών.
  • Αν το αίτημα συμψηφισμού υποβληθεί από τις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφεται σε πραγματικό χρόνο (online).
  • Μετά τον συμψηφισμό και εφόσον υπάρχει υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή, αυτή θα γίνεται αμέσως και χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.
  • Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει αδυναμία χρήσης της εφαρμογής της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., η επιστροφή των φόρων θα μπορεί να γίνεται με χορήγηση «Βεβαίωσης μη οφειλής» ή έντυπης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον αρμόδιο Οργανισμό Κοινωνικών.
By