Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Eπιστολή του δήμαρχου Πατρέων στον Γεωργιάδη για τη Μονάδα Θώρακος

 Ο Γιάννης Δημαράς ζητεί να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της Ειδικής Νοσηλευτικής Μονάδας Νοσημάτων Θώρακος και να μη τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας οι  30 υπάλληλοι

giatroi600_111113

Να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της Ειδικής Νοσηλευτικής Μονάδας Νοσημάτων Θώρακος και να μη τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας- κινητικότητας 30 υπάλληλοι που εργάζονται στην Μονάδα, όπως οι φήμες αναφέρουν, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς.

Συγκεκριμένα ο κ. Δημαράς στην επιστολή του αναφέρει:

«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε, διαρκώς, αποδέκτες ανησυχητικών φημών, οι οποίες αναφέρουν ότι η Νοσηλευτική Μονάδα Νοσημάτων Θώρακος (Πρώην Ειδικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Νοτιοδυτικής Ελλάδας) που λειτουργεί στην Πάτρα, σχεδιάζεται να κλείσει και οι εργαζόμενοί του (διοικητικοί και υποστηρικτικοί υπάλληλοι) να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας.

Κύριε Υπουργέ,

Μια τέτοια απόφαση εκ μέρους του Υπουργείου σας θα έπληττε σοβαρά όχι μόνο την αποτελεσματικότητα (εάν μετακινηθούν 30 υπάλληλοι, όπως φημολογείται), αλλά και αυτή καθεαυτή τη λειτουργία της Νοσηλευτικής Μονάδας.

Το Ειδικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος είναι γνωστό από το 1930 όχι μόνο στους κατοίκους και στους ασθενείς της Πάτρας αλλά ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοδυτικής Ελλάδας, από τα Ιωάννινα έως την Καλαμάτα και από τα Ιόνια Νησιά έως το Αγρίνιο αποτελώντας τη μοναδική Πνευμονολογική Κλινική στη Νοτιοδυτική Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη Νοσηλευτική Μονάδα ανακαινίστηκε πλήρως προ 5ετίας και προμηθεύτηκε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό με κονδύλια από το Γ’ ΚΠΣ.

Σήμερα, όπως θα γνωρίζετε, στις 50 ανεπτυγμένες κλίνες του νοσηλεύει 3.000 ασθενείς ετησίως από όλη τη Νοτιοδυτική Ελλάδα, ενώ τα εξωτερικά του ιατρεία (Τακτικά και Έκτακτα) δέχονται περισσότερους από 10.000 ασθενείς ετησίως. Στη Μονάδα λειτουργούν επίσης, Βρογχολογικό εργαστήριο, Μονάδα Μελέτης ύπνου, Εργαστήριο Ελέγχου Αναπνευστικής Λειτουργίας και Ιατρείο Βρογχικού Άσθματος, Αντιφυματικό Ιατρείο, Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, και Ακτινολογικό Εργαστήριο Κλασικής Ακτινολογίας.

Μόνο από τα στοιχεία αυτά, γίνετε κατανοητή η αναγκαιότητα της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας της Ειδικής αυτής Νοσηλευτικής Μονάδας, ώστε να συνεχίζουν να νοσηλεύονται και να εξυπηρετούνται οι ασθενείς της Νοτιοδυτικής Ελλάδας και να αποφευχθεί το μοντέλο της υπερσυγκέντρωσης των ιατρικών υπηρεσιών στην πρωτεύουσα ή η παροχή αυτών από ιδιωτικά κέντρα με αποτέλεσμα και την ταλαιπωρία και την οικονομική εξόντωση των χιλιάδων ασθενών και των συγγενών τους.

Παράλληλα, Κύριε Υπουργέ, η τυχόν διαθεσιμότητα – κινητικότητα 30 εργαζομένων από την εν λόγω Νοσηλευτική Μονάδα και η μη μετακίνησή τους στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», ώστε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου να γίνει η ορθολογική τοποθέτησή τους, θα επιφέρει αναγκαστικά σε αδιέξοδο την Ειδική Νοσηλευτική Μονάδα, που είναι δορυφορική του ΓΚΝ «Άγιος Ανδρέας», οδηγώντας την αναγκαστικά σε απαξίωση, λόγω έλλειψης προσωπικού, και σε οριστικό κλείσιμο.

Ελπίζουμε να λάβετε όλα τούτα υπ’ όψιν σας και να αποφασίσετε υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της Ειδικής Νοσηλευτικής Μονάδας Νοσημάτων Θώρακος ικανοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις ανάγκες και την επιθυμία των ασθενών, των συγγενών τους, αλλά και όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοδυτικής Ελλάδας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By