Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επιστροφή της Εθνικής στην κερδοφορία βλέπουν οι αναλυτές

Σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα 2012, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank.

του Νίκου Φιλιππίδη

ethniki-trapezaΚέρδη για πρώτη φορά μετά από έξι συνεχόμενα ζημιογόνα τρίμηνα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Εθνική Τράπεζα για το δ’ τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με την εταιρεία Euroxx. Σήμερα μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου το απόγευμα ανακοινώνουν αποτελέσματα 2012, εκτός της Εθνικής και η Eurobank και η Alpha Bank, ενώ πιθανόν την Πέμπτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρει η Euroxx, η Εθνική θα ανακοινώσει κέρδη κέρδη ύψους 14 εκατ. ευρώ στο δ” τρίμηνο έναντι ζημιών 554,5 εκατ. ευρώ στο γ” τρίμηνο. Βασικός συντελεστής της επιστροφής στα κέρδη είναι η ανάκαμψη στο τζίρο αλλά και τα κεφαλαιακά κέρδη 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ελλάδας.

Η Euroxx προβλέπει αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 1,3% στα 812,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από συναλλαγές αναμένεται να ανέλθουν στα 321,4 εκατ. ευρώ στο δ” τρίμηνο του 2012. Στο σύνολο της χρήσης 2012, οι ζημιές της Τράπεζας αναμένεται να ανέλθουν στα 2,44 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να ανέλθουν στα 2,56 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012, μειωμένες κατά 5,1% σε ετήσια βάση.

Εξάλλου, η Euroxx εκτιμά ότι οι προσπάθειες μείωσης του κόστους της ΕΤΕ συνεχίστηκαν, καθώς κάνει λόγο για πτώση 9,3% των λειτουργικών εξόδων σε ετήσια βάση στο τρίμηνο, στα 2,332 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα μεγέθη της Eurobank, η Euroxx Securities εκτιμά ότι θα εμφανίσει ζημιές 115 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο, λόγω των αδύναμων καθαρών εσόδων από τόκους και των διογκούμενων ζημιών από απομειώσεις και παρά τα έκτακτα κέρδη ύψους 200 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Για το σύνολο του έτους, η χρηματιστηριακή αναμένει συρρίκνωση ζημιών στα 1,21 δισ. ευρώ. Τα προ προβλέψεων κέρδη του δ’ τριμήνου τοποθετούνται στα 294 εκατ. ευρώ από 141 εκατ. ευρώ ένα τρίμηνο πριν.

Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank θα ανακοινώσουν ξεχωριστά οικονομικά αποτελέσματα αλλά θα πραγματοποιήσουν κοινή τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

By