Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επιστρατεύονται οι καθηγητές

Η κυβέρνηση δεν θα χάσει… χρόνο και θα επιστρατεύσει τους καθηγητές, πριν ακόμα προκηρύξουν απεργία.

kathigitesΑποφασισμένη να μην αφήσει κανένα περιθώριο να κινδυνεύσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις εμφανίζεται η κυβέρνηση, που προχώρησε στην επιστράτευση των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πριν ακόμα αυτοί οριστικοποιήσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Έτσι, η διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και ΟΛΜΕ συνεχίζεται, με τους καθηγητές να αναζητούν τρόπους ώστε να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας που θα τους σταλούν.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της επιστράτευσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ αποφάσισε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας, στα γραφεία της ομοσπονδίας. Παράλληλα, αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, καθώς είναι η τέταρτη φορά σε ενάμιση χρόνο που αποφασίζεται πολιτική επιστράτευση για ένα κλάδο.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, υποστήριζαν για το γεγονός της επιστράτευσης -προτού γίνει απεργία, πως «είναι ένας νομικά ορθός τρόπος και η κίνηση αυτή είναι πολιτικά επιβεβλημένη».

Η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την επιστράτευση, να αποσύρει τα μέτρα διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και  να ανοίξει διάλογο με τους καθηγητές μετά τις εξετάσεις.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει το μέτρο της επιστράτευσης «κατάφωρα αντιδημοκρατικό»  και τη στάση της κυβέρνησης αυταρχική. Συγκεκριμένα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «καμία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύει με το «έτσι θέλω» το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία».

«Η ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Εκβιάζουν και κρατούν όμηρους όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά και  τους μαθητές και τις οικογένειές τους,  όταν λίγο πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων επιβάλλουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις για απολύσεις των εκπαιδευτικών και διάλυση των υπαρχουσών υποβαθμισμένων δομών του δημόσιου σχολείου», τονίζει η ανακοίνωση.

By