Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Επιστροφή στην οικονομία

Η κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει το επόμενο διάστημα να υπάρξει σύνδεση φοροελαφρύνσεων με το σχέδιο ανάπτυξης και την πάταξη φοροδιαφυγής, με στόχο να επιτύχει όσο δυνατές μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στην υφιστάμενη πολιτική

greece-economy-1-jpg

Η ολοκλήρωση της διπλής μάχης των εκλογών, σημαίνει επιστροφή στην οικονομική επικαιρότητα και στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τη συνέχεια του προγράμματος.

Το μήνυμα αποδοκιμασίας της σκληρής λιτότητας που έχει υποστεί η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι προφανές ότι θα οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επιχειρήσει μια ελάφρυνση των στόχων, ώστε να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις και παροχές σε κομμάτια της κοινωνίας τα οποία έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει το επόμενο διάστημα να υπάρξει σύνδεση φοροελαφρύνσεων με το σχέδιο ανάπτυξης και την πάταξη φοροδιαφυγής, με στόχο να επιτύχει όσο δυνατές μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στην υφιστάμενη πολιτική.
Η επίτευξη αυτού του στόχου βέβαια δεν θα είναι εύκολη δουλειά. Μάλλον το αντίθετο θα έλεγε κανείς, καθώς θα πρέπει πρώτα να λυθεί η δύσκολη εξίσωση «συνέπεια στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα- ελάφρυνση του χρέους– επίτευξη των στόχων»

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την ανακοίνωση του αναθεωρημένου μνημονίου από το ΔΝΤ με νέες δεσμεύσεις έως το 2016, την υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων δράσεων που έθεσε το Eurogroup, ως υποχρέωση για την εκταμίευση της δόσης, και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα μέτρα που ζητά ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Δεδομένο είναι ότι οι δανειστές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις κυβερνητικές εξαγγελίες και προετοιμάζουν τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα που ξεκινά άμεσα.

Η τρόικα βέβαια δεν έχει καμία διάθεση να πάρει μέρος σε μια νέα μεγάλη ή μικρή προεκλογική περίοδο, η οποία θα καταλήξει στις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές. Κυρίως δεν έχουν καμία διάθεση να δουν την Ελλάδα να προχωρά σε παροχές, χωρίς να έχει διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η τρόικα, θέτοντας σε αμφισβήτηση τις κοινές αποφάσεις και προκαλώντας νέες γκρίνιες από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Για αυτό και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί με την τρόικα στο πεδίο των αριθμών, ζητώντας ελάφρυνση του προγράμματος ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και σε παροχές αλλά και σε μειώσεις φόρων, χωρίς όμως να τινάξει τους στόχους στον αέρα.

Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγες μέρες, αρχικά με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και αργότερα προς το τέλος του καλοκαιριού με τους επικεφαλής και τότε η κυβέρνηση θα έχει ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις προθέσεις της τρόικας σχετικά με τα ελληνικά αιτήματα.

Όπως και να έχει όμως ο γρίφος που δημιούργησαν οι κάλπες σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος βάζει μεγάλα και δύσκολα ζητήματα τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους δανειστές και αυτά τα ζητήματα θέλουν γρήγορα απαντήσεις.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By