Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επιτήρησης συνέχεια για την Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο των δανειστών τα δημοσιονομικά της Ελλάδας

fosphotos.com
fosphotos.com

Υπό επιτήρηση και μάλιστα ενισχυμένη θα παραμείνει η χώρα μας έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από την Ευρωζώνη και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρέν.

Ο ευρωπαίος επίτροπος απαντώντας  σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη για το καθεστώς που θα ισχύσει μετά τη λήξη του μνημονίου, ξεκαθάρισε ότι η Διακυβερνητική Συνθήκη για τον ESM που έχει συμφωνηθεί από τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης ,  προβλέπει την συνέχιση της δημοσιονομικής επιτήρησης και μετά το τέλος του προγράμματος έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχει λάβει η χώρα.

Αναφερόμενος στο θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο κ. Ρέν τόνισε πως η ζώνη του ευρώ θα ασχοληθεί με αυτό «κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι».

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα, διότι βάσει της συμφωνίας του Eurogroup το  Νοέμβριο του 2012 η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα προτού αρχίσουν οι περαιτέρω συζητήσεις.

Όπως γνωστοποίησε ο Φιλανδός Επίτροπος πριν οποιαδήποτε συζήτηση προέχει η Eurostat να  πιστοποιήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, δηλαδή εάν θα  επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By