Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Eπιτροπή Ανταγωνισμού: Yπό προϋποθέσεις η συγχώνευση ΔΙΑΣ-ΣΕΛΟΝΤΑ

 Η Ολομέλεια της Επιτροπής θα συνεδριάσει για το εν λόγω θέμα την προσεχή Δευτέρα

diasA

Την ανησυχία της εκφράζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με την συγχώνευση μεταξύ της ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες και της ΣΕΛΟΝΤΑ με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Για αυτό το λόγο, άλλωστε η Ολομέλεια της Επιτροπής αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου να εξετάσει αν διασφαλίζονται οι αρχές του ανταγωνισμού.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ως εξής:

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 14 Οκτωβρίου 2013 προκειμένου να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, εάν η πιο πάνω αναφερόμενη συγκέντρωση είναι συμβατή με τις διατάξεις περί προστασίας του ανταγωνισμού.

Επί της υποθέσεως, για την οποία κινήθηκε η διαδικασία πλήρους διερεύνησης σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 3959/2011, διατυπώνονται ανησυχίες στη σχετική εισήγηση ως προς το ενδεχόμενο να συντονίσουν οι βασικότερες εταιρίες του κλάδου την ανταγωνιστική τους συμπεριφορά σε επιμέρους αγορές με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη παρακώλυση της δυνατότητας αποτελεσματικού ανταγωνισμού, λόγω ιδίως του βαθμού συγκέντρωσης στην αγορά, των διαρθρωτικών δεσμών μεταξύ περισσότερων επιχειρήσεων και της μειοψηφικής συμμετοχής μίας εκ των συμμετεχουσών σε ανταγωνίστρια εταιρία.

Επίσης, με τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε ασχοληθεί και στην προηγούμενη υπ’ αριθ. 492/VI/2010 απόφασή της, με την οποία είχε διαπιστωθεί απαγορευμένη οριζόντια σύμπραξη μεταξύ των μεγαλύτερων εταιριών του κλάδου που αφορούσε στο πρόσφατο παρελθόν, και η κρίση της αυτή επιβεβαιώθηκε ως προς την ουσία της βάσει σχετικών αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Στην εισήγηση προτείνεται η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατ’ άρθρο 8 παρ. 6 και παρ. 8 ν. 3959/2011, της εν λόγω συγκέντρωσης, υπό τον όρο της ανάληψης κατάλληλων δεσμεύσεων, ούτως ώστε να μην προκαλούνται σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επί μέρους αγορές στις οποίες αφορά.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η Εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By