Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Επιφυλακτική η στάση της FAZ για την πορεία της Ελλάδας

«Σε αντίθεση με τα όσα διακηρύσσει ο Σαμαράς, η χώρα δεν στέκεται ακόμη στα πόδια της», δηλώνει η γερμανική εφημερίδα

ellada_eyrv

«Η Ελλάδα διακηρύσσει το τέλος της κρίσης» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τη θετική εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αλλά και στο θετικό μήνυμα που προσπάθησε να περάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε..

Η εφημερίδα υποστηρίζει πάντως ότι «σε αντίθεση με τα όσα διακηρύσσει ο Σαμαράς, η χώρα δεν στέκεται ακόμη στα πόδια της. Η ανάληψη της προεδρίας δεν αλλάζει τίποτα στην άθλια κατάσταση των δημοσίων οικονομικών». Στο κείμενο επισημαίνεται ακόμη ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τρία «κενά» ένα βραχυπρόθεσμο, ένα μεσοπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν.

Το πρώτο αφορά στον προϋπολογισμό του 2014 και στο κενό που διαπιστώνει η τρόικα, το δεύτερο στο χρηματοδοτικό κενό του δευτέρου εξαμήνου του 2014 και του πρώτου εξαμήνου του 2015 και το οποίο εκτιμάται στα 11 δισ. ευρώ ενώ το τρίτο, και το πιο δύσκολο, σύμφωνα με τη FAZ, αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

O συντάκτης υπενθυμίζει ότι τον Νοέμβριο του 2012 η ευρωζώνη υποσχέθηκε περαιτέρω ελαφρύνσεις, εάν η Αθήνα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. «Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή τη δέσμευση ως λευκή επιταγή», παρατηρεί, σημειώνοντας ότι «η Αθήνα φαίνεται να παραμερίζει το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μόνον μια από μια σειρά προϋποθέσεων για περαιτέρω διευκολύνσεις». «Τουλάχιστον εξίσου σημαντική είναι η υλοποίηση και άλλων μεταρρυθμίσεων», συμπληρώνει.

«Οι δανειστές μπορούν να επιλέξουν εάν βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο», συμπληρώνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται πως είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά:

«Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε από τις 900.000 το 2009 στις 670.000 στα τέλη του περασμένου έτους. Λόγω πολυάριθμων νομοθετικών αλλαγών έχουν υποχωρήσει οι πελατειακές σχέσεις στη διοίκηση ενώ η φορολογική διοίκηση αρχίζει και βελτιώνεται. Ο τουρισμός […] σημείωσε πέρσι ρεκόρ».

«Παραμένει αμφίβολο εάν αρκούν αυτές οι θετικές εξελίξεις. Ανοιχτό παραμένει επίσης εάν μια ολόκληρη χώρα και οι θεσμοί της μπορούν να αλλάξουν με έξωθεν οδηγίες», καταλήγει η FAZ.

Πηγή: Deutsche Welle

(Visited 1 times, 1 visits today)
By