Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Επιχείρηση… «Goldman Sachs» σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο της αμερικανικής τράπεζας – Πως επηρεάζει την Ελλάδα

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη

Αναλυτής FXCM, dailyfx.gr

alonistiotisΤην τρέχουσα εβδομάδα ανάμεσα στις πολλές και σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις για την αμερικανική οικονομία, υπάρχουν και οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την ΒΟΕ και την ΕΚΤ. Από αυτές, η σημαντικότερη απόφαση είναι αυτή της ΕΚΤ, κυρίως γιατί θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου του Mario Draghi κατά την οποία θεωρείται βέβαιο ότι ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης θα επαναλάβει την πρόθεσή του για μηδενικά επιτόκια. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, είναι η ύπαρξη διάθεσης για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Από την άλλη, σημαντικές εξελίξεις είχαμε και στην ΒΟΕ, όπου τη Δευτέρα 01 Ιουλίου επικεφαλής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας ανέλαβε ο Mark Carney, πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Καναδά. Πλέον, οι δυο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης έχουν ως επικεφαλής τους, δυο ανθρώπους της Goldman Sachs. Για να θυμίσουμε την ιστορία τους, ο Mario Draghi ήταν ο άνθρωπος που πούλησε τα περίφημα debt swaps με τα οποία η Ελλάδα και η Ιταλία απέκρυψαν το χρέος τους και ο Mark Carney, ήταν αυτός που την ώρα που συμβούλευε τη Ρωσία για το πώς θα αποφύγει τη χρεοκοπία της, στοιχημάτιζε υπέρ μιας αδυναμίας πληρωμής των ρωσικών χρεών, όπως και έγινε.

Μπορεί οι εποχές να έχουν αλλάξει αλλά αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι αυτή τη στιγμή ξεδιπλώνεται ένα σχέδιο σε Ευρώπη και Αγγλία. Το σχέδιο αυτό είναι η διάσωση των τραπεζών, οι οποίες έχουν αναλάβει τεράστιες επισφάλειες. Και φυσικά πίσω από τις εκατοντάδες τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κρύβεται η ελίτ των τραπεζών. Άρα, η ελίτ πρέπει να διασώσει πάση θυσία τις μικρότερες τράπεζες για να επιβιώσει, καθώς στους ισολογισμούς τους έχουν αναλάβει μεγάλα ρίσκα.

Όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ και η ΒΟΕ θα βρεθούν πολύ κοντά στο να τυπώσουν νέα χρήματα, τα οποία θα διοχετευθούν στις τράπεζες προκειμένου να διασωθούν. Φυσικά το κόστος θα το επωμιστούν οι φορολογούμενοι. Επίσης, το γεγονός ότι στην Αμερική ακολουθήθηκε ένα συγκεκριμένο μοντέλο διάσωσης των τραπεζών, δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα ακολουθήσουν και στην Ευρώπη.

Υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα;

Όλα όσα αναφέραμε παραπάνω δημιουργούν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι πιθανό να κινηθεί η Ευρώπη το επόμενο χρονικό διάστημα. Η πρώτη θετική εξέλιξη για την Ελλάδα θα ήταν μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ. Δεδομένου ότι πολλά από τα δάνεια της Ελλάδας έχουν συναφθεί με βάση το επιτόκιο της ΕΚΤ, η μείωση των επιτοκίων θα λειτουργήσει ευεργετικά για τη χώρα μας. Δυστυχώς όμως, ο αντίκτυπος θα είναι αμελητέος καθώς η χώρα μας στροβιλίζεται σε όλο και βαθύτερη ύφεση εξαιτίας της αδυναμίας να υπάρξει οικονομική σταθεροποίηση.

Από την άλλη, μια κίνηση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής σε συνδυασμό με άλλα μέτρα από την ΕΚΤ και τη ΒΟΕ, θα μπορούσε να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και στην εισροή κεφαλαίων στις αγορές.

Πόσο ομαλή μπορεί να είναι αυτή η διαδικασία; Η εκτίμησή μου είναι όχι πολύ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αμερική είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει μια κίνηση κεφαλαιακού «στραγγαλισμού» στην Ευρώπη παρόμοια με αυτή που συνέβη στην Αμερική το 2007-2008, όταν την ώρα που η Fed μείωνε ταχύτατα τα επιτόκια, η ΕΚΤ με εντολή Γερμανίας τα αύξανε, με στόχο να συγκεντρώσει όλα τα επενδυτικά κεφάλαια και να γκρεμίσει τις ΗΠΑ.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By