Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Επι ποδός εργαζόμενοι – συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη

Διαδηλώσεις κατά της κινητικότητας και λιτότητας – «Φρούριο» η πόλη

diadilosi

Τελευταία ενημέρωση: 21:29

Συλλαλητήρια από εργαζόμενους σε τοπική αυτοδιοίκηση, νοσοκομεία, και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι που πλήττονται από το καθεστώς της κινητικότητας – απολύσεων στο Δημόσιο από κοινού με συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα  στη Θεσσαλονίκη.

Η πόλη βρίσκεται υπό αστυνομικό κλοιό λόγω της ΔΕΘ και καθώς σήμερα την επεισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για την οικονομία εστιάζοντας στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το ραντεβού ήταν για τις 6 μμ και διοργανώθηκαν τέσσερα συλλαλητήρια.

Στο άγαλμα Βενιζέλου ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ), στην πλατεία Αριστοτέλους (ΠΑΜΕ), στην Καμάρα (οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) και στην πλατεία Αγίας Σοφίας (επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές).

Οι πορείες εξελίχθηκαν ομαλά και μόνο στην περιοχή της Καμάρας σημειώθηκε νωρίς το βράδυ επεισόδιο μικρής έκτασης ανάμεσα σε ομάδα νεαρών και τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι πέταξαν πέτρες κατά διμοιρίας των ΜΑΤ που απάντησε με περιορισμένη χρήση χημικών. Υπάρχουν πληροφορίες και για προσαγωγές. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι στη συνέχεια ενώθηκαν με τη διαδήλωση των επιτροπών κατοίκων της Χαλκιδικής.

Στην πορεία των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ θα συμμετείχε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενης από βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Για «ψεύτικες πρωθυπουργικές εξαγγελίες επιτυχίας που δεν πείθουν κανένα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και πρόσθεσε πως «όσο ασκούνται αυτές οι πολιτικές δεν έχουμε δικαίωμα να σκύψουμε το κεφάλι».

Σε δηλώσεις του, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Ε.Γ. του ΠΑΜΕ κάλεσε την εργατική τάξη να μην δείξει καμιά εμπιστοσύνη στις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί ανάκαμψης της οικονομίας και πρόσθεσε πως «ως ΠΑΜΕ είμαστε αισιόδοξοι ότι η εργατική τάξη, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες θα τα ξεπεράσει, θα οργανωθεί και θα ανατρέψει όλες τις κυβέρνησεις και αυτή {…} για να μπορέσει να φτιάξει ένα μέλλον όπως της αξίζει».

Στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στο κάλεσμα των επιτροπών κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές ανταποκρίθηκαν επίσης – μεταξύ άλλων – αντιπροσωπεία κατοίκων του Κιλκίς που είναι αντίθετοι στην εξόρυξη χρυσού στα Κρούσια, κινήματα κατά των διοδίων, επιτροπές κατοίκων κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας κ.ά.

Μετά τις πορείες, έχει προγραμματιστεί συναυλία έξω από το κτίριο της ΕΡΤ3, στη Λεωφόρο Στρατού, με τη συμμετοχή των Αγάθωνα, Γιώργου Καζαντζή, Παναγιώτη Κραδημήτρη, Χρήστου Κολοβού, Σάκη Λάιου, Γιάννη Μήτση, Έλσας Μουρατίδου, Δημήτρη Νικολούδη, Πάρι Παρασχόπουλου, Δημήτρη Σφίγγου, Ανθής Τατσιούλη, Γιάννης Τσολακίδης και Μαρίας Φωτίου.

Απροσπέλαστο το κέντρο

Εκτός των απαγορεύσεων στάθμευσης σε όλη την περιοχή που καλύπτει τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και τα πανεπιστήμια, από τις 2 το μεσημέρι ισχύουν οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων, που αποφάσισε η Τροχαία.  Συγκεκριμένα, μετά τον πλήρη αποκλεισμό σε όλο το μήκος της Λεωφόρου Νίκης και των οδών Τσιμισκή, Εγνατία και Αγίου Δημητρίου και των καθέτων Εθνικής Αμύνης, Αγγελάκη και Γ” Σεπτεμβρίου, το κέντρο είναι απροσπέλαστο από την οδό Λαγκαδά ως και τη Γ΄Σεπτεμβρίου.

Επί ποδός έχουν τεθεί περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί.

Το πρωί άλλωστε εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της πόλης ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ , που τους εμπόδισαν να πραγματοποιήσουν πορεία. Εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By