Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Επτά «γίγαντες» της τεχνολογίας κατηγορούμενοι για κατασκοπεία

pc pliktrologio ipologistis

Μετά τις νέες αποκαλύψεις για τις ψηφιακές διαστάσεις του σκανδάλου κατασκοπείας, δύο οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία υπέβαλαν μήνυση κατά επτά «γιγάντων» της τεχνολογίας.

pcΗ μήνυση στρέφεται τυπικά κατά αγνώστων, ωστόσο στο κείμενο κατονομάζονται  εταιρείες Microsoft, Yahoo!, Google, Paltalk, Facebook, AOL και Apple ως «πιθανοί συνεργοί» της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) και του FBI. Οι γαλλικές οργανώσεις βασίστηκαν σε νέο ρεπορτάζ του Guardian, το οποίο επικαλείται νέες πληροφορίες από τον Έντουαρντ Σνόουντεν για στενή συνεργασία της Microsoft τα τελευταία τρία χρόνια με την NSA, αλλά και σε ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel και της εφημερίδας Washington Post.

Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) και η Γαλλική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) ζητούν να διερευνηθεί εάν οι διακομιστές των εν λόγω εταιρειών χρησιμοποιήθηκαν για την υποκλοπή μηνυμάτων, βίντεο, φωτογραφιών και άλλων προσωπικών δεδομένων.

Τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι η Microsof βοήθησε τη NSA στο πλαίσιο του προγράμματος Prism να σπάσει την κρυπτογράφηση του τσατ στο πόρταλ του Outlook και των e mail στο Outlook και το Hotmail, αλλά και να παρακολουθεί συνομιλίες μέσω Skype.  Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έδινε στοιχεία μόνο για συγκεκριμένα άτομα και επαφές και μόνο κατόπιν ειδικού αιτήματος της αμερικανικής κυβέρνησης. Εκπρόσωποι των εταιρειών Facebook και Google που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς είπαν ότι δεν παρέχουν στις κυβερνητικές υπηρεσίες απευθείας πρόσβαση στους διακομιστές τους και ότι παρέχουν πληροφορίες μόνο όταν αυτό απαιτείται από το νόμο.

Όλες οι εταιρείες δε που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση πιέζουν το Λευκό Οίκο να τους επιτρέψει να δημοσιοποιήσουν περισσότερες πληροφορίες για την ακριβή μορφή της συνεργασίας τους με την αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των πολιτών για γενικότερη παρακολούθηση όλων των προσωπικών τους επαφών από το άγρυπνο μάτι ενός ψηφιακού «Μεγάλου Αδελφού».

 

Με πληροφορίες από: Reuters, The Guardian, Der Spiegel

(Visited 1 times, 1 visits today)
By