Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ερντογάν «χτυπάει» πλαγίως το Twitter

Ο τούρκος πρωθυπουργός θέτει νέους περιορισμούς στη δημοφιλή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης

An image of Turkish Prime Minister Erdogan on a twitter account is pictured through a magnifying glass in this illustration picture taken in Istanbul

Εφόσον η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε το Twitter, οι κάτοικοι της χώρας έπρεπε να βρουν τρόπους ώστε να συνεχίσουν να τουιτάρουν. Έτσι, χρησιμοποιούσαν, μεταξύ άλλων, την υπηρεσία Google DNS, σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις και να μπορούν να πραγματοποιούν αναρτήσεις.

Όμως, μια νέα εξέλιξη έρχεται να τους χαλάσει τα σχέδια καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου και συγκεκριμένα της εφημερίδας Hürriyet, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε στο μπλοκάρισμα και της υπηρεσίας DNS του Google. Παράλληλα, η κυβέρνηση Ερντογάν, φέρεται να προχώρησε σε μπλοκάρισμα του Twitter σε επίπεδο διεύθυνσης IP, οπότε η οποιαδήποτε αλλαγή DNS server δεν θα επιτρέπει πλέον την πρόσβαση στην υπηρεσία.

Άλλωστε, οι τούρκοι χρήστες του διαδικτύου μπορούσαν, πληκτρολογώντας διευθύνσεις στο Domain Name System του Google (8.8.8.8 και 8.8.4.4), να έχουν πρόσβαση στο Twitter και συνέχιζαν με τον τρόπο αυτό να πραγματοποιούν αναρτήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ορισμένοι Τούρκοι έγραφαν με σπρέι στους τοίχους τις συγκεκριμένες διευθύνσεις, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστός ο τρόπος παράκαμψης των απαγορεύσεων. Από την πλευρά του το Twitter προτρέπει τους χρήστες να χρησιμοποιούν την υπηρεσία μηνυμάτων SMS.

twitter-tourkia

Επίσης, η ιστοσελίδα CNET αναφέρει ότι και το YouTube υπόκειται σε καθεστώς λογοκρισίας, στην Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, η δημοφιλής υπηρεσία έχει αρχίσει να δέχεται μεγάλο αριθμό αιτημάτων από τις τουρκικές αρχές, που ζητούν να «κατέβουν» συγκεκριμένα βίντεο. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το YouTube αρνείται να προχωρήσει σε αφαιρέσεις αναρτήσεων καθώς υποστηρίζει το «ελεύθερο και ανοικτό Διαδίκτυο».

«Δεν με ενδιαφέρει η άποψη της διεθνούς κοινότητας» είχε δηλώσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν, για να συμπληρώσει «όλοι θα γίνουν μάρτυρες της ισχύος της Τουρκικής Δημοκρατίας».

By