Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ερωτήματα για τις δημοσκοπήσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Από τις πρόσφατες ευρωεκλογές του Μαϊου μέχρι και σήμερα, το ΠΑΜΑΚ συναγωνίζεται στις μετρήσεις τις ιδιωτικές εταιρείες δημοσκοπήσεων, ανατρέποντας (τις περισσότερες φορές) τα δεδομένα

dimoskopisi-ereuna-ekloges

Ποικίλλα ερωτηματικά προκαλεί η παρουσία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην πολιτική ζωή του τόπου, όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύσει κάθε τόσο, παρεμβαίνοντας στον «ανταγωνισμό» των κομμάτων.

Από τις πρόσφατες ευρωεκλογές του Μαϊου μέχρι και σήμερα, το ΠΑΜΑΚ συναγωνίζεται στις μετρήσεις τις ιδιωτικές εταιρείες δημοσκοπήσεων, ανατρέποντας (τις περισσότερες φορές) τα δεδομένα.

Κατά συνέπεια, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι κυρίως θεσμικής φύσεως, ενώ ανακύπτουν και ζητήματα αξιοπιστίας. Πρωτίστως, λοιπόν,τίθεται το ερώτημα βάσει ποιου κανονισμού ένα δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα που χρηματοδοτείται από χρήματα των φορολογουμένων εμπλέκεται στο πολιτικό σκηνικό με ένα τρόπο, μάλιστα, αβανταδόρικο προς συγκεκριμένα κόμματα. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω πανεπιστήμιο έχει εγγραφεί στο μητρώο εταιρειών που τηρεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) για δημοσίευση ερευνών. Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, ανακύπτει το ερώτημα βάσει ποιας απόφασης και κανονισμού του ΠΑΜΑΚ έγινε η εγγραφή, δεδομένου ότι εγγράφονται ιδιωτικές και μόνο εταιρείες.

Ένα άλλο στοιχείο, επίσης, που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες- μέλη του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) ελέγχονται για τα τιμολόγια και τις έρευνες που διεξάγουν. Στην περίπτωση, βέβαια, του εν λόγω πανεπιστημίου σοβαρό πρέπει να αναζητηθεί πως χρηματοδοτούνται οι έρευνες, αλλά και ποιος και με τι παραστατικά πληρώνει.

Πέραν, όμως, από τις παραπάνω διαπιστώσεις, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που εν μέρει εξηγούν την πριμοδότηση- όπως προαναφέραμε- συγκεκριμένων κομμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δημοσκόπηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και κατέγραφε προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Στην τρίτη θέση βρισκόταν το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη με 13% (!), ενώ ακολουθούσε η Χ.Α. με 9%, το ΚΚΕ με 8%, το ΠΑΣΟΚ/Ελιά με 4,5%, η ΔΗΜΑΡ με 2% και οι ΑΝΕΛ με 1.5%.

dimoskopAΣε άλλη δημοσκόπηση (Απρίλιος) εμφανίζεται απόλυτη ισοπαλία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, παρ” όλο που η τελική διαφορά στις ευρωεκλογές ήταν 4 μονάδες). Στην συγκεκριμένη έρευνα, τα ποσοστά του Ποταμιού κυμαίνονται στο 13%-15%. Ένα, επίσης, που εξάγεται είναι ότι οι δημοσκοπήσεις του ΠΑΜΑΚ έδιναν στην Ελιά 4%, ενώ τελικά η παράταξη έλαβε 8%.

marantzidisA

Βέβαια, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων σε σχέση με τα πραγματικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν επιβεβαιώθηκαν, γεγονός που αποτελεί  πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Οι κραυγαλέες αποκλίσεις σίγουρα έκαναν αναγκαία την παρουσία του προέδρου της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων, Ηλία Νικολακόπουλου, ο οποίος θα έπρεπε να επιληφθεί του θέματος. Και αυτό, διότι την ώρα που οι ιδιωτικές εταιρείες ελέγχονται το εν λόγω πανεπιστήμιο και η μονάδα ερευνενών συνεχίζει να δρα ανεξέλεγκτα.

Καταλήγοντας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι εποπτικό ρόλο στην διενέργεια των δημοσκοπήσεων είχε ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής πολιτικής επιστήμης, ενώ ο υπεύθυνος των δημοσκοπήσεων ήταν ο Γιάννης Κωνσταντινίδης (επίκουρος καθηγητής). Μάλιστα, ο κ. Μαραντζίδης είχε εκφράσει στήριξη του προς το κόμμα του… Σταύρου Θεοδωράκη.

By