Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ερώτηση ΔΗΜΑΡ για τους αντιρρησίες συνείδησης

fospfotos.com | Alexandros Katsis
fospfotos.com | Alexandros Katsis

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλο, απευθύνουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Γιαννακάκη και Βασίλης Οικονόμου, που αφορά  την παραβίαση των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία όποιος διώκεται για ανυποταξία ανεξάρτητα από την εξέλιξη της υπόθεσής του μπορεί να διωχθεί ξανά με νέα απόφαση της στρατονομίας καθώς «ανυποταξία θεωρείται κάθε φορά που κάποιος καλείται στο στρατό και αρνείται την στράτευση», ενώ στα άρθρα 18-24 Ν.2510/97 προβλέφθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και ρυθμίστηκαν ζητήματα αντιρρησιών που ήταν ανυπότακτοι πριν την ψήφιση του νόμου αυτού.

Αφορμή της ερώτησης, σύμφωνα με τη σχετική δήλωση στάθηκε η περίπτωση του Νίκου Καρανίκα που κατηγορήθηκε για  ανυποταξία το 1996, απαλλάχθηκε από την κατηγορία το 2000 αλλά απορρίφθηκε η αίτησή του για να αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης και να εκπληρώσει εναλλακτική υπηρεσία. Πριν από κάποιες μέρες δικάστηκε ξανά από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης και κρίθηκε ξανά αθώος , για δεύτερη φορά μέσα σε 17 χρόνια.

«Η Ελλάδα σκοπεύει να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να παραβιάζει τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης; Σκοπεύει να προβεί σε ρύθμιση του στρατολογικού Νόμου που να προβλέπει ότι οι αντιρρησίες συνείδησης που έχουν άπαξ δικαστεί παύουν να είναι στρατεύσιμοι και δεν καλούνται εκ νέου για κατάταξη.», ρωτούν τον υπουργό οι βουλευτές της ΔΗ.ΜΑΡ.[space size=»30″]

By