Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

«Γαλάζιες» προτάσεις για τη δυσκολία αποπληρωμής δανείων

Καλούν την κυβέρνηση να εξετάσει τις προτάσεις που καταθέτουν για την ανακούφιση των εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών

voulia622_221013

Θηλιά στο λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών είναι τα στεγαστικά δάνεια που έχουν λάβει και δυσκολεύονται τώρα να αποπληρώσουν, επισημαίνουν 29 βουλευτές της ΝΔ καλώντας την κυβέρνηση να εξετάσει τις προτάσεις που καταθέτουν για την ανακούφιση των πολιτών.

Οι βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή προτείνουν:

  • Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων των πολιτών από τα τραπεζικά ιδρύματα στα 40-45 χρόνια, καθώς- όπως τονίζουν- αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μικρύνει η μηνιαία δόση του δανείου και οι πολίτες να πάρουν «ανάσα» στην δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε.
  •  Να δοθεί η δυνατότητα εξαγοράς του δανείου από τον οφειλέτη με μείωση του ποσού μετά από διακανονισμό με το πιστωτικό ίδρυμα, φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση πολίτη που πήρε δάνειο 120.000 ευρώ για 15 χρόνια. Στα 5 χρόνια, αναφέρουν, πλήρωσε για τόκους 35.000 ευρώ και 30.000 ευρώ κεφάλαιο, ενώ έμεινε υπόλοιπο δανείου 90.000 ευρώ.
  • Να έχει ο οφειλέτης το προνόμιο της προτεραιότητας, εφόσον το δάνειο του πάει να πωληθεί σε τρίτους (funds κλπ.), δηλαδή να ερωτάται εάν θέλει αυτός να αγοράσει το δάνειο του και εφόσον ο ίδιος δεν μπορεί οικονομικά να ανταποκριθεί, να έχει δικαίωμα να προτείνει αυτόν που θέλει να εξαγοράσει το δάνειο του (συγγενικό πρόσωπο ή άλλο πρόσωπο), στο ίδιο ποσοστό επί της πραγματικής αξίας του δανείου, όπως αυτό θα πωλούνταν σε ξένα funds.
(Visited 1 times, 1 visits today)
By