Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΕΣΕΕ: Άνοιξε ένα στα τέσσερα καταστήματα

Χαμηλότερη των προσδοκιών η αγοραστική κίνηση την Κυριακή

krisi ektoseis ermou

Ένα στα τέσσερα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και ένα στα τρία καταστήματα στην Αττική άνοιξαν την Κυριακή, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, κατά την πρώτη Κυριακή προαιρετικής λειτουργίας, η εμπορική κίνηση σε όσα καταστήματα επέλεξαν να είναι ανοιχτά «δεν ανταποκρίθηκε στις αναμενόμενες προσδοκίες» με εξαίρεση το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και εν μέρει του Πειραιά, της Κηφισιάς και της Γλυφάδας.

Η ΕΣΕΕ αποδίδει πιθανότατα τη θετική ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού στις συγκεκριμένες αγορές στις «εξαιρετικές καιρικές συνθήκες που βοήθησαν πολύ στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας στα κέντρα των μεγάλων πόλεων και σε περιφερειακές αγορές, όπου συνδύαζαν τον περίπατο με την κατανάλωση σε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις εστίασης».

Ωστόσο η ΕΣΕΕ τονίζει ότι τα κυριακάτικα αποτελέσματα φαίνονται να μην είναι ικανοποιητικά για τους περισσότερους καταστηματάρχες σε αντίθεση με την ημέρα έναρξης των ενδιάμεσων χειμερινών εκπτώσεων και ιδιαίτερα το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, οπότε και η κίνηση ήταν αυξημένη

«Οι πωλήσεις της Κυριακής ήταν περιορισμένες και χαμηλότερες των πρώτων δύο ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων», υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ, τονίζοντας ότι ευνοημένοι ήταν τα καταστήματα που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Β. Κορκίδης, το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι το μέτρο των επτά Κυριακών «έχει ίσως νόημα μόνο για τα καταστήματα του κέντρου συγκεκριμένων πόλεων και θα συμβάλει στην ενίσχυση της κατανάλωσης στους εμπορικούς δρόμους του κέντρου των πόλεων».

Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζεται ικανοποιημένη με τα πρώτα δείγματα από τη χθεσινή κίνηση στην αγορά. «Όποιος είχε μάτια χθες και έβλεπε, είδε» σχολίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ.Σκορδάς, σχετικά με το πώς κινήθηκε η αγορά την Κυριακή με ανοικτά καταστήματα. Μιλώντας σχετικά στο ΒΗΜΑ FM είπε ότι: «Αυτό που ομολογούν και οι ίδιοι οι έμποροι, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, είναι ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά σε αυτό το τριήμερο των εκπτώσεων από πλευράς τζίρου. Το ήθελε και ο κόσμος και το θέλει περισσότερες φορές μέσα στη διάρκεια του χρόνου και για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, δεν έχω κάτι να πω. Όποιος είχε μάτια, είδε.»

Άλλωστε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως «σήμερα οι πόλεις μας άλλαξαν εικόνα. Οι καταναλωτές αγκάλιασαν τόσο την ιδέα για τα καινούργια εκπτωτικά δεκαήμερα όσο και για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. Κάναμε λοιπόν πολύ καλά που δεν ακούσαμε αυτούς που φοβούνταν το καινούργιο».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By