Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Συνεχίζεται η χρηματοδότηση για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική μέσω ΕΣΠΑ

 Aυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός

 

sgourosyannis4

Την συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων για τις νέες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική από το νέο ΕΣΠΑ (Σ.Ε.Σ. 2014 – 2020) ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, κατά τη σημερινή 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής 2007 – 2013.

Όπως είπε ο κ. Σγουρός «η επέκταση της χρηματοδότησης κρίνεται αναγκαία αφού τα έργα δεν θα ολοκληρωθούν στο τρέχον χρηματοδοτικό πακέτο» και σημείωσε ότι υπάρχει θετική απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως είπε, ζήτησε τη γνωμοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο χθες το βράδυ απάντησε ότι τα έργα της διαχείρισης απορριμμάτων όχι απλά είναι επιλέξιμα στη νέα Προγραμματική Περίοδο, αλλά θα αποτελέσουν και την «κορωνίδα» του πακέτου.

Ο περιφερειάρχης Αττικής επέστησε την προσοχή των δημάρχων, τόσο για το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται ώστε οι δήμοι να σπεύσουν να απορροφήσουν αδιάθετα κονδύλια, όσο και για την επόμενη περίοδο ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Τόνισε ότι προϋπόθεση για τον επιτυχημένο σχεδιασμό των προγραμμάτων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 είναι η ευρεία διαβούλευση με τους εταίρους και η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών ταμείων γι αυτό το σκοπό.

Τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης είπαν ότι υπάρχει ανάγκη για τη μεγαλύτερη δυνατή περιφερειοποίηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου, με τη δημιουργία ολοκληρωμένων Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) και με τη διαχείριση των πόρων από τις Περιφέρειες. Υπογράμμισαν την ανάγκη να οριστικοποιηθεί το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) όσον αφορά τη δομή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και την κατανομή των πόρων.

Τέλος επισήμαναν ότι προϋπόθεση για την ομαλή υλοποίηση του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος και των χρηματοδοτικών του στόχων είναι η ομαλή ροή χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες προσαρμόζονας ανάλογα τα όρια πληρωμών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By