Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ετοιμάζει βαλίτσες ο Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός προτού μεταβεί στις Βρυξέλλες θα ταξιδέψει στην Κίνα για να τονώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και ίσως στο Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό φυσικού αερίου.

του Γιάννη Πιτταρά

Αντώνης Σαμαράς: «Είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας, που πρέπει να αξιοποιήσουμε- η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι στη δικαιοδοσία των κρατών, αλλά η ΕΕ μπορεί να στηρίξει τα κράτη αυτά ώστε να γίνει ταχύτερα και να ολοκληρωθούν όλα με ασφάλεια» κατά τη διάρκεια του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων / Αθήνα, Πέμπτη 18 Απριλίου / fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ δίνει ανάσες στον πρωθυπουργό να στρέψει την προσοχή του και τον κυβερνητικό του προγραμματισμό στις διεθνείς επαφές για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και να «διαφημίσει» τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Μία εβδομάδα πριν πάει στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής, ο Αντώνης Σαμαράς έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την κινεζική πρωτεύουσα -στις 14 με 18 Μαϊου – όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός, που θα συνοδεύεται από ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, θα επιχειρήσει να τονώσει το ενδιαφέρον των Κινέζων για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και να αναδείξει την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς είναι πολύ πιθανόν κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο, να κάνει στάση μιας μέρας Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Θέμα αιχμής ο Αγωγός Φυσικού Αερίου, ΤΑΡ που προωθούν από κοινού Αζερμπαϊτζάν, Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία και κύριος στόχος του να ενισχύσει την ελληνική προσπάθεια για την υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε προχωρημένο σημείο είναι και οι συζητήσεις για την οριστικοποίηση του ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ  Ομπάμα, το οποίο -εκτός απροόπτου- θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Δια της διπλωματικής οδού γίνονται παράλληλα προσπάθειες ώστες το επόμενο χρονικό διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς να πραγματοποιήσει και άλλη μία σημαντική επίσκεψη στη Μόσχα.

Με δεδομένο το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ρωσικών κολοσσών για το φυσικό αέριο, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, με τις ρωσικές εταιρίες να δηλώνουν έτοιμες να «χτυπήσουν» αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο.

By