Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Ετοιμος να κάνει πίσω δηλώνει ο Ρέντσι, αν δεν επιτευχθεί η μεταρρύθμιση στη Γερουσία 

Ο 39χρονος Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές και γερουσιαστές του να σταματήσουν να κοιτάζουν συνεχώς τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις

renzi

Το μήνυμα ότι «αν δεν επιτευχθεί η μεταρρύθμιση της Γερουσίας είναι έτοιμος να κάνει βήμα πίσω» έστειλε ο Ματέο Ρέντσι, μιλώντας σήμερα στους γερουσιαστές του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. «Το να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αξιοπιστίας στην Ευρώπη. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Διαφορετικά, είμαι έτοιμος να κάνω βήμα πίσω», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, το μήνυμα αυτό του Ματέο Ρέντσι έχει διπλό παραλήπτη: από τη μία τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα τη συμφωνία για από κοινού μεταρρύθμιση της Γερουσίας που είχε υπογράψει με τον Ρέντσι· από την άλλη, μέρος των στελεχών του ίδιου του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», οι οποίοι δεν επιθυμούν να καταργηθεί το δικαίωμα των Ιταλών πολιτών να εκλέγουν τους γερουσιαστές.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης προσπαθεί, στην φάση αυτή, να προωθήσει μια «μέση λύση», η οποία προβλέπει τη δυνατότητα να επιλέγονται, οι μελλοντικοί γερουσιαστές, από τους ίδιους τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους, με μια εσωτερική ψηφοφορία. Παράλληλα, ο 39χρονος Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές και γερουσιαστές του να σταματήσουν να κοιτάζουν συνεχώς τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, έστω κι αν δείχνουν ότι η πρόθεση ψήφου ευνοεί την κεντροαριστερά.

«Αν ξαναπετύχω κάποιον να κοιτάζει μετά μανίας τις δημοσκοπήσεις, θα τον δείρω», είπε, αστειευόμενος, ο Ρέντσι, ο οποίος συμβούλεψε, τέλος, τα στελέχη του κόμματός του «να μην υποτιμούν και να μην ειρωνεύονται τις κινήσεις του Μπερλουσκόνι, ακόμη και τις προεκλογικές υποσχέσεις του για δωρεάν περίθαλψη στα κατοικίδια ζώα των συνταξιούχων».

By