Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ευάγγελος Βενιζέλος: Η Ελλάδα έχει ναυτική παρουσία στην Αν. Μεσόγειο

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Νίκο Αναστασιάδη

benizelos

Παρούσα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με ναυτική παρουσία στην περιοχή δηλώνει η Ελλάδα διά του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το κυπριακό sigmalive.com.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ερωτηθείς κατά πόσο ευσταθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, που φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να στέλνει φρεγάτα και υποβρύχιο στην Κύπρο, είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί ναυτική παρουσία στην περιοχή.

«H Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του ‘50. Είμαστε πάνω από 62 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και μετέχει σε διεθνείς αποστολές. Υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο ή με την επιχείρηση στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Άρα υπάρχει σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό γίνεται για τους λόγους που είπα και είναι μια πραγματικότητα την οποίαν όλοι πρέπει να τη λάβουν υπόψη τους», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, ο Ευ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο και μας ζητήθηκε από πλευράς ΟΗΕ, λόγω και της κρίσης στην περιοχή, να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως (με την παρουσία) φρεγάτας και μετέχουμε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ με υποβρύχιο».

Επισήμανε δε ότι «οι συνεργασίες μας και όλες μας οι πρωτοβουλίες είναι πρωτοβουλίες πολιτικο-διπλωματικές που στοχεύουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Όλοι πρέπει να το έχουν αυτό υπόψη τους, όλες οι χώρες πρέπει να έχουν ως μόνο στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης. Αυτό είναι και το μήνυμα μου προς την τουρκική πλευρά».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συζήτησης του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι στην ατζέντα βρέθηκε η οργάνωση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Σαμαρά στις 7 Νοεμβρίου στην Κύπρο, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στην κυπριακή ΑΟΖ με την τουρκική προκλητικότητα. «Υπάρχει πλήρης συντονισμός, ψύχραιμη και εις βάθος ανάλυση του τι συμβαίνει, έχοντας πάντα ως βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

By