Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

«Ευεργετική» η άδεια στους φυλακισμένους

«Επιτυχημένο θεσμό» κρίνει η Βουλή τη χορήγηση αδειών στις φυλακές

fylakh610_181013

Ως «επιτυχημένο θεσμό» είχε κρίνει στο πόρισμά της την χορήγηση αδειών σε κρατουμένους η Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής μετά από επισκέψεις των μελών της τον Οκτώβριο του 2012 σε καταστήματα κράτησης σε όλη τη χώρα.

Οι βουλευτές της επιτροπής ανέφεραν μάλιστα, ότι ο θεσμός αυτός έχει ευεργετική επίδραση στη συμπεριφορά των κρατουμένων, με τα ποσοστά παραβίασής του να είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Μάλιστα, στο πόρισμα που συνέταξαν είχαν προτείνει και σειρά αλλαγών στον σωφρονιστικό κώδικα, μεταξύ των οποίων και να αποφαίνεται επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη χορήγηση τακτικής άδειας σε υπότροπους κρατούμενους για ιδιαίτερα σοβαρά κακουργήματα, ιδίως αυτά του οργανωμένου εγκλήματος που εμφανίζουν σοβαρή πιθανότητα υποτροπής.

Σε ότι αφορά στις περιπτώσεις παραβίασης του θεσμού χορήγησης αδειών, αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις:

  • Στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας (Αγίου Στεφάνου), όπου οι συνθήκες διαμονής χαρακτηρίζονται απαράδεκτες, οι άδειες κρίνονται «θετικό μέτρο» και αναφέρεται ότι στις 334 άδειες σημειώθηκαν 24 παραβάσεις.
  • Στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών, όπου οι κτιριακές εγκαταστάσεις αναφέρονται «άριστες», ο θεσμός χαρακτηρίστηκε επιτυχημένος, με ευεργετική επίδραση στη συμπεριφορά των κρατουμένων, ενώ αναφέρεται ότι έγιναν 5 παραβάσεις σε 162 άδειες. Αναφέρεται επίσης, ότι υπάρχει αλλαγή στη συμπεριφορά των γυναικών που κρατούνται, καθώς προσπαθούν να συμμορφωθούν έτσι ώστε να μην χάσουν την άδειά τους.
  • Στο Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου, ο θεσμός των αδειών κρίθηκε ότι αποδίδει, καθώς αναφέρεται ότι σε 254 άδειες που είχαν εγκριθεί σημειώθηκε παραβατικότητα σε 12 περιπτώσεις και προτάθηκε να φέρουν «βραχιολάκι» οι αδειούχοι.
  • Στο Κατάστημα Κράτησης Χαλκίδος, οι βουλευτές ενημερώθηκαν ότι, το 2012, εγκρίθηκε το 50% των αιτημάτων και η παραβατικότητα ήταν ελάχιστη.
  • Στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, όπου οι συνθήκες διαμονής χαρακτηρίζονται απαράδεκτες, οι βουλευτές ενημερώθηκαν ότι σε 80 άδειες σημειώθηκαν 3 παραβάσεις.
  • Στην Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας, αναφέρθηκε ότι το μέτρο της χορήγησης αδειών είναι θετικό, με ελάχιστη παραβατικότητα.
  • Στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου, οι άδειες χαρακτηρίστηκαν αναγκαίος θεσμός, με μικρή παραβατικότητα, ενώ στους βουλευτές διατυπώθηκαν προτάσεις να μην δίδονται άδειες σε αλλοδαπούς χωρίς συγγενείς.

Χωρίς προβλήματα «περπατά» ο θεσμός χορήγησης αδειών στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Δομοκού, όπου διαπιστώθηκε ότι οι άδειες «αποτελούν θετικό μέτρο», στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών, αλλά και στο Κατάστημα Κράτησης Άμφισσας, στο οποίο παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες διαβίωσης περιγράφονται ως άσχημες και απαράδεκτες, ο θεσμός χαρακτηρίζεται ορθός, χωρίς να παρατηρούνται παραβάσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By