Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ευκαιρίες για τετ α τετ στις Βρυξέλλες

Μετά το «όχι» σε νέα μέτρα και νέο μνημόνιο της προγραμματικής, ο Σαμαράς σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής

samarassinodos2

Το ελληνικό πρόγραμμα δε βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, όμως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις τετ α τετ με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της συνάντησης, προκειμένου να εκφράσει σε πολιτικό επίπεδο τις ελληνικές θέσεις.

Ο κ.Σαμαράς θέλει κυρίως να αδράξει την ευκαιρία για μία συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η στάση του Βερολίνου θα είναι όπως πάντα καθοριστική. Δεν αναμένεται φυσικά κάποιο αποτέλεσμα, αλλά η διαμόρφωση ενός γενικότερου πολιτικού πλαισίου υπέρ των ελληνικών θέσεων, τη στιγμή που τις προηγούμενες ημέρες έφθαναν μηνύματα από την Κομισιόν για ενόχληση από τις εκλογικές απειλές, μετάθεση των αποφάσεων για το χρέος μετά τις ευρωεκλογές και διάψευση πως τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ζητούν νέα οριζόντια μέτρα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες με θέμα την ανεργία, το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών και την τραπεζική ένωση. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και το μεταναστευτικό.

Η οικονομική και κοινωνική πολιτική και η Οικονομική και Νομισματική Ένωση θα συζητηθούν, την πρώτη ημέρα της Συνόδου, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, επί τη βάσει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα αφιερωθεί, κατά κύριο λόγο, στο ζήτημα της μετανάστευσης, στο οποίο δίνει ιδιαίτερο βάρος η Αθήνα. Ο κ.Σαμαράς άλλωστε τις προηγούμενες ημέρες είχε ξεκινήσει «εκστρατεία» για τη συγκρότηση μίας «συμμαχίας του Νότου» με στόχο την  αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα αυτό. Για το λόγο αυτό είχε συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέττα και τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ. Οι χώρες του Νότου, που αποτελούν πύλες εισόδου μεταναστών στην ΕΕ, θέλουν να πιέσουν για ενίσχυση- θεσμική και οικονομική- όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ρευμάτων λαθρομετανάστευσης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By