Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ευμέλεια: Το όραμα της αρμονικής ένταξης του ανθρώπου στη Φύση

Η αρμονική ένταξη του ανθρώπου μέσα στο φυσικό περιβάλλον μέσα από την οικολογική λίμνη «Πέντε Στοιχεία» το όραμα της Ευμέλεια

eumeleia800_579

του Γιώργου Κουλουρά

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η Ελλάδα, υπάρχουν ιδέες και οράματα που μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο.
Πρωτοποριακές ιδέες,το μεράκι και η μεγάλη αγάπη για την φύση μπορούν να οδηγήσουν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Το όραμα του Φραγκίσκο Καρέλα ήταν να συμφιλιώσει τον επισκέπτη με την φύση και να τον φέρει πιο κοντά σε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και απόλαυσης.

Πολλοί αναρωτιούνται αν στην Ελλάδα της κρίσης, υπάρχει ένα μέρος όπου μπορείς να συνδυάσεις την ψυχική ηρεμία, τον βιολογικό τρόπο ζωής και την αγάπη για το περιβάλλον, ξεφεύγοντας έστω και για λίγο απο τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Την απάντηση μπορείς να την βρεις στο βιολογικό αγρόκτημα Ευμέλεια, στον ελαιώνα που διαθέτει η οικογένεια Καρέλα από το 1890.

Τα σχέδια της Ευμέλειας παρουσιάστηκαν στο The Hub Athens και προβλέπουν την κατασκευή μιας οικολογικής λίμνης, η οποία θα ονομαστεί Five Elements -μια ωδή στα 5 στοιχεία της φύσης και στην αρμονική τους συνύπαρξη με τον άνθρωπο. Τον σχεδιασμό και την κατασκευή τη λίμνης ανάλαβε η αρχιτεκτονική ομάδα Aka Lab architects, που παρουσίασε το έργο στο The Hub Athens.

karelas800_592

Λίγα λόγια για την Ευμέλεια

Πρόκειται για ένα βιολογικό αγρόκτημα στη Λακωνία, που εκτείνεται στα 70 στρέμματα του ελαιώνα της οικογένειας του Φραγκίσκου Καρέλα. Στο αγρόκτημα έχουν ενταχθεί η βιοδυναμική καλλιέργεια, η αρχιτεκτονική, η γεωθερμία και η ανακύκλωση νερού σε αρμονικό σύνολο περιτριγυρισμένο από πανοραμικές βίστες του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου.

Για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με την αειφόρο καλλιέργεια, τη ζωή και το επιχειρείν σε φάρμα, η Ευμέλεια, είναι μέρος που θα τους πραγματοποιήσει αυτό όνειρο, με ξεναγό τον ιδιοκτήτη του κτήματος, Φραγκίσκο Καρέλα.

Οι κατοικίες που βρίσκονται στην καρδιά της φάρμας, καθώς και όλες οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, είναι κατασκευασμένες με φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο υλικά και σχεδιασμένες έτσι ώστε να κάνουν χρήση των δυνάμεων της φύσης για τις ενεργειακές ανάγκες τους.

eumeleia800_700

Το επόμενο όραμα των ανθρώπων της Ευμέλειας

Οι οικολογικές λίμνες δημιουργούνται χάρη στην επέμβαση του ανθρώπου, με τέτοιο τρόπο όμως που σέβεται απολύτως το περιβάλλον και δημιουργούν γύρω από αυτές ένα νέο οικοσύστημα. Μετά την κατασκευή τους, συντηρούνται χωρίς την χρήση χημικών ουσιών, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση και αφότου ωριμάσει το οικοσύστημά τους σε ένα με δύο χρόνια χρειάζονται ελάχιστη υποστήριξη από τον άνθρωπο.

Στην οικολογική λίμνη της Ευμέλειας, η οποία θα ονομαστεί «Πέντε Στοιχεία», θα υπάρχουν υδρόβια φυτά και ίσως ψάρια, ενώ θα λειτουργήσει ως καταφύγιο για πουλιά της περιοχής.

Γύρω από τη λίμνη «Πέντε Στοιχεία» θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος που θα περιλαμβάνει lounge area με αιώρες για χαλάρωση, snack bar με βιολογικά προϊόντα από παραγωγούς της περιοχής, καθιστικό και χώρο για yoga, ειδικά διαμορφωμένη έκταση για μεγαλύτερες διοργανώσεις όπως γάμους. Ένα από τα σημεία γύρω από τη λίμνη θα λειτουργήσει ως χώρος για φυσικό μαγείρεμα και αποξήρανση βοτάνων. Ο χώρος αυτός, όπως και όλες οι εγκαταστάσεις της Ευμέλειας, θα είναι ανοιχτός για σεμινάρια.

Τέλος, δίπλα στη λίμνη θα χτιστεί ένα σπίτι φιλοξενίας εθελοντών. Το σπίτι, όπως όλες οι εγκαταστάσεις της Ευμέλειας, θα φτιαχτεί αποκλειστικά από οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά, με πράσινη οροφή, χωρίς ανάγκη για παροχή ηλεκτρισμού από εξωτερικές πηγές. Εκεί θα φιλοξενούνται, χωρίς χρέωση, εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις περιβαλλοντικές δράσεις της Ευμέλειας και σε βιολογικές καλλιέργειες.

Όπως λένε οι άνθρωποι της Ευμέλειας, οι λόγοι που τους οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσουν μια οικολογική λίμνη είναι αρκετοί . Η οικολογική λίμνη «Πέντε Στοιχεία» είναι το επόμενο βήμα για την Ευμέλεια, η συνέχεια του οράματος τους, για την αρμονική ένταξη του ανθρώπου μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Οφέλη από τη δημιουργία της οικολογικής λίμνης «Πέντε Στοιχεία» προκύπτουν για το περιβάλλον και την τοπική κοινότητα μέσα στην οποία εντάσσεται η Ευμέλεια, για την φάρμα αλλά και για τον ίδιο τον επισκέπτη.

Δείτε εδώ το σχετικό video:

[video_embed][/video_embed]

Το χρονοδιάγραμμα

Το σχέδιο για την οικολογική λίμνη «Πέντε Στοιχεία» άρχισε να καταστρώνεται μέσα στο 2012. Το όραμα για ένα ποιοτικό περιβάλλον αποτελούσε στόχο για τους ανθρώπους της Ευμέλειας.

Οι πρώτες αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές μελέτες ξεκίνησαν την άνοιξη του 2013 και τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πλήρες σχέδιο δημιουργίας της οικολογικής λίμνης «Πέντε Στοιχεία» από μια ομάδα που ειδικεύεται στη δημιουργία οικολογικών λιμνών, με κριτήριο την υψηλή ποιότητα και τον απόλυτο σεβασμό του περιβάλλοντος.

Η κατασκευή της λίμνης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες και θα συμμετάσχει σε αυτή μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων με εμπειρία στην κατασκευή τέτοιων έργων. Φιλοδοξία των ανθρώπων της Ευμέλειας είναι το καλοκαίρι του 2014 η λίμνη να είναι ολοκληρωμένη. Η ωρίμανση του οικοσυστήματος της λίμνης είναι μια φυσική διαδικασία που χρειάζεται περίπου ένα με δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η Ευμέλεια δεν λαμβάνει κανενός είδους χρηματοδότηση από κρατικούς ή δημόσιους φορείς, δεν εντάσσεται σε κανένα χρηματοδοτικό ή επενδυτικό πακέτο που επιβαρύνει τον Έλληνα ή Ευρωπαίο φορολογούμενο και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει σε αυτή τη σημαντική βελτίωση για ολόκληρη την περιοχή είναι με την πραγματική συμπαράσταση όσων πιστέψουν στο όραμα της.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By