Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ευρωβουλή: «Πέρασαν» όλοι πλην μίας επιτρόπου

Απερρίφθη η Σλοβένα υποψήφια Αλένκα Μπράτουσεκ

eurokoinovoulio

Με τις μικρότερες δυνατές απώλειες ξεπέρασε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον σκόπελο των ακροάσεων των 27 υποψηφίων επιτρόπων από την Ευρωβουλή. Απερρίφθη η σλοβένα υποψήφια.

Από τους έξι υποψήφιους που δεν είχαν εξασφαλίσει την εκλογή τους στις ακροάσεις, απορρίφθηκε τελικά μόνο η σλοβένα υποψήφια αντιπρόεδρος της Κομισιόν Αλένκα Μπράτουσεκ, η οποία ήταν και ο «αδύναμος κρίκος» γιατί, προερχόμενη από τους φιλελευθέρους, δεν είχε την υποστήριξη των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής.

Η κ. Μπράτουσεκ απορρίφθηκε γιατί κρίθηκε ανεπαρκής σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο της Ενεργειακής Ένωσης, που της είχε ανατεθεί, ενώ αρνητικά μέτρησε για την ίδια το γεγονός ότι ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός της χώρας της είχε αυτοπροταθεί για τη θέση. Η κ. Μπράτουσεκ θα αντικατασταθεί με νέο πρόσωπο που θα προτείνει ο σλοβένος πρωθυπουργός μέσα στις επόμενες δύο μέρες.

Ένας άλλος υποψήφιος που είχε αμφισβητηθεί, ο Ούγγρος Τιμπόρ Νάβρατσις, θα γίνει τελικά επίτροπος, ωστόσο θα του αφαιρεθεί μια από τις αρμοδιότητες, αυτή της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, γιατί οι ευρωβουλευτές έκριναν ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας του προώθησε νομοθεσία που περιόριζε τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Στις 22 Οκτωβρίου αναμένεται η έγκριση της νέας Κομισιόν

Αντίθετα, εγκρίθηκαν μετά από ψηφοφορίες υποψηφιότητες που κινδύνευαν άμεσα με αποπομπή, όπως του ισπανού κεντροδεξιού Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο οποίος αναλαμβάνει την Ενεργειακή Πολιτική, και του γάλλου Πιερ Μοσκοβισί για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και του ευρώ. Οι εν λόγω υποψηφιότητες διασώθηκαν γιατί υποστηρίχθηκαν από τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους σοσιαλιστές.

«Πέρασε» τελικά και ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ μετά από δύο ακροάσεις, παρά το γεγονός ότι είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις για την επάρκειά του σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο των Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων.

Οι χθεσινές ψηφοφορίες αναμένεται να επικυρωθούν από τη λεγόμενη Διάσκεψη των προέδρων της Ευρωβουλής, η οποία επρόκειτο να γίνει σήμερα, αλλά τελικά μετατέθηκε για τη Δευτέρα. Η έγκριση της νέας Επιτροπής συνολικά αυτή τη φορά θα γίνει πιθανότατα στις 22 Οκτωβρίου από την ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Πηγή: Deutsche Welle

By