Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ευρωεκλογές: Ο Γιουνκέρ και ο Σουλτς κατά του λαϊκισμού

Κοινή συνέντευξη των δύο φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν

EU_elections

Με κάτι λιγότερο από 2,5 εβδομάδες να απομένουν για τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, τα δύο μεγαλύτερα φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου που δημοσιεύεται σήμερα, Πέμπτη, στον βρετανικό Guardian, την γερμανική Sueddeutsche Zeitung, την ισπανική El Pais, τη γαλλική Le Monde και την iταλική La Stampa.

Oι δύο πολιτικοί, που θεωρούνται από τους πιο αφοσιωμένους ευρωπαϊστές στην πολιτική σκηνή της Γηραιάς Ηπειρού, έδειξαν τις ομοιότητες στην αντίληψή τους για το κοινωνικό κράτος, επιμένοντας πως ζητήματα όπως η υποστήριξη στους ανέργους και τα κοινωνικά επιδόματα πρέπει να είναι στις αρμοδιότητες των κρατών -με τον κεντροδεξιό Γιουνκέρ να σημειώνει ότι σε κάθε χώρα πρέπει να υπάρχει κατώτατος μισθός, ανάλογος του κατά περίπτωση κόστους ζωής. 

Οι διαφορές τους φάνηκαν στα δημοσιονομικά ζητήματα: Τονίζοντας μεν αμφότεροι τη σημασία υιοθέτησης αναπτυξιακών πολιτικών, ο μεν Σουλτς εμφανίστηκε κάπως «χαλαρότερος» σε σύγκριση με τον Γιουνκέρ.

Ο Σουλτς υποστήριξε ότι πρέπει να τηρούνται τα όρια για το έλλειμμα και το χρέος, αλλά «πρέπει να διαχωρίζεται τι είναι κρατικό χρέος και τι επένδυση στο μέλλον», υποστηρίζοντας πως «κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να πει ότι κρατικές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται με δανεισμό είναι λανθασμένες», λέγοντας πως αυτό είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει.

Αντιθέτως, ο Γιουνκέρ τόνισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη λογική δημοσιονομική εξυγίανση», λέγοντας πως «πρέπει να συνοδεύεται από αναπτυξιακές πολιτικές». Απέρριψε ως «ανοησίες» το ότι από τη μία η κεντροδεξιά υποστηρίζει τη λιτόητα και από την άλλη οι σοσιαλδημοκράτες τη «γενναιόδωρη κοινωνική πολιτική», λέγοντας πως «ο κόσμος δεν χωρίζεται σε καλούς και σε κακούς».

Όσον αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο Σουλτς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί στη Γαλλία και στην Ιταλία περισσότερος χρόνος για ομαλοποίηση των δημοσιονιμικών μεγεθών τους, κάτι στο οποίο εμφανίστηκε αρνητικός.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων πώς μπορούν οι δύο υποψήφιοι, που συγκαταλέγονται στην «παλιά φρουρά» της πολιτικής, να πείσουν ότι προσφέρουν κάτι νέο «και να πάρουν τον αέρα από τα πανιά των λαϊκιστών», απαντούν και οι δύο πως η συζήτηση πρέπει να γίνεται για τα «σημαντικά προβλήματα της Ευρώπης».

Ο Σουλτς αναφέρει πως η ηλικία είναι άσχετη με τη μάχη ενάντια στον λαϊκισμό: «Οι κύριοι Μπερλουσκόνι και Γκρίλο είναι της ίδιας ηλικίας με εμένα, δεν είναι ζήτημα ηλικίας αλλά περιεχομένου».

Ο Γιουνκέρ από την πλευρά του τονίζει ότι «όποιος ψηφίζει λαϊκιστές ή ακροδεξιά, ψηφίζει κενές προτάσεις, είναι χαμένες ψήφοι». 

 

By