Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ευρωζώνη: Παρακμάζουν οι επιχειρήσεις, μειώνονται οι προσλήψεις

 O δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε από ένα υψηλό 27μηνών στις 52,2 μονάδες  το Σεπτέμβριο στις 51,9 μονάδες τον Οκτώβριο

eurozone

Επιβραδύνθηκε η  ανάπτυξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης,  σε μικρότερο βαθμό από τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με έρευνα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία της Markit, ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε από ένα υψηλό 27μηνών στις 52,2 μονάδες  το Σεπτέμβριο στις 51,9 μονάδες τον Οκτώβριο.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών επεκτάθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα,  αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν το Σεπτέμβριο. Ο όγκος του λιανικού εμπορίου υποχώρησε 0,6% τον Αύγουστο, σε σχέση τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για μείωση 0,4 %.

Παράλληλα, ο δείκτης PMI για την απασχόληση υποχώρησε για  22ο μήνα. Το συγκεκριμένο στοιχείο έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις από την Κομισιόν την Τρίτη ότι η ανεργία στην ευρωζώνη θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τα επόμενα δύο χρόνια εν μέσω υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης.

Στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, η Επιτροπή δήλωσε, επίσης, ότι το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της ευρωζώνης (ΑΕΠ) θα συρρικνωθεί το 2103  κατά 0,4%, για να ανακάμψει και να αυξηθεί κατά 1,1% το 2014. Η πρόβλεψη αυτή θεωρείται μια ελαφρά αναθεώρηση προς τα κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη του 1,2% το επόμενο έτος, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης και των επενδύσεων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By