Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ευρωκοινοβούλιο: Από «εξετάσεις» θα περάσουν οι υποψήφιοι επίτροποι

Η ψηφοφορία για την έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι προγραμματισμένη 22 Οκτωβρίου

ευρωκοινοβουλιο

Άνοιξε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η αυλαία των ακροάσεων των 27 υποψήφιων επιτρόπων, προκειμένου οι ευρωβουλευτές να δώσουν το πράσινο φως στη νέα Κομισιόν, υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να πιάσει δουλειά την 1η Νοεμβρίου.

Η ψηφοφορία για την έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι προγραμματισμένη 22 Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που κάποιος από τους υποψήφιους δεν καταφέρει να λάβει τη στήριξη των ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στις ακροάσεις, το χρονοδιάγραμμα μπορεί να μην τηρηθεί και ο Γιούνκερ θα αναγκαστεί να ανακατέψει την τράπουλα.

Άλλωστε, τόσο το 2004 όσο και το 2009 υποψήφιοι επίτροποι είτε απορρίφθηκαν είτε άλλαξαν χαρτοφυλάκιο.

Xθες πέρασαν από ακρόαση οι τέσσερις πρώτοι υποψήφιοι. Πρόκειται για τη Σεσίλια Μάλμστρομ, υποψήφια επίτροπο Εμπορίου, τον Γκίντερ Έτινγκερ, υποψήφιο επίτροπο για την Ψηφιακή Οικονομία, τον Νέβεν Μίμιτσα, προτεινόμενο για το χαρτοφυλάκιαο της Διεθνόυς Ανάπτυξης και τον Καρμένου Βέλα υποψήφιο επίτροπο Αλιείας.

Στο στόχαστρο των ευρωβουλευτών αναμένεται πάντως να βρεθούν τόσο ο Γάλλος υποψήφιος επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ, στον οποίο ανατίθεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Ο Έλληνας υποψήφιος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος θα βρεθεί το απόγευμα ενώπιον της Επιτροπής Πλιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Οι ακροάσεις είναι τρίωρες και ο κάθε υποψήφιος καλείται να απαντήσει σε 45 ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

By