Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κομισιόν: Νέο καθεστώς Φ.Π.Α. από το 2015 για τηλεπικοινωνιακές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Σκοπός των οδηγιών που δημοσιεύτηκαν είναι να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις  για  το νέο καθεστώς

 

komision

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρακτικές οδηγίες για να προετοιμάσει τις επιχειρήσεις για το νέο καθεστώς ΦΠΑ που θα ισχύσει στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το 2015.

Ο σκοπός των οδηγιών είναι να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένες να εφαρμόσουν το νέο καθεστώς την στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, το ΦΠΑ για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες θα χρεώνεται με βάση τον τόπο του αγοραστή και όχι με βάση τον τόπο του πωλητή.

Μια υπηρεσία μίας στάσης (one stop shop) στην χώρα εγκατάστασης θα αναλάβει να υποστηρίξει την συμμόρφωση των επιχειρήσεων (τηλεπικοινωνιακών, ραδιοτηλεοπτικών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών) με όλες τους τις υποχρεώσεις σχετικά με το ΦΠΑ που ισχύει σε κάθε Κράτος Μέλος.

Αυτό συνάδει με τον στόχο της Επιτροπής για μείωση των φορολογικών εμποδίων και των διοικητικών επιβαρύνσεων για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις στην ΕΕ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύει η Ε.Ε. επικεντρώνονται στις πληροφορίες που έχουν σχέση με την εγγραφή στο καθεστώς ΦΠΑ, τα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν, τις προθεσμίες υποβολής για την εγγραφή καθώς και με πρακτικές λεπτομέρειες σχετικά με τις πληρωμές. Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες, οι επιχειρήσεις θα προετοιμάσουν τις κατάλληλες διαδικασίες και θα προσαρμόσουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα για να συλλέγουν τις πληροφορίες που θα υποβάλουν από τον Φεβρουάριο του 2015.

Επιπλέον οδηγίες και κατευθύνσεις θα δοθούν το επόμενο έτος σχετικά με τους νέους κανόνες για τον τόπο παροχής  υπηρεσιών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By