Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Στα σκαριά Ευρωπαϊκή Μυστική Υπηρεσία

Την ίδρυση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών έως το 2020 προτείνει η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Βίβιαν Ρέντινγκ

redingA

Την ίδρυση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών έως το 2020, ως αντίβαρου απέναντι στην αμερικανική NSA, προτείνει με αποκλειστική συνέντευξη στο naftemporiki.gr η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Βίβιαν Ρέντινγκ.

Η κ. Ρέντινγκ σχολιάζει σε αυστηρό τόνο τις αποκαλύψεις περί υποκλοπών τηλεφωνικών επικοινωνιών -ακόμη και πολιτικών ηγετών- στην Ευρώπη και τονίζει ότι η ΕΕ επανεξετάζει το πλαίσιο ανταλλαγής δεδομένων με τις ΗΠΑ, διαμηνύοντας: «Από τη στιγμή που ένα ενιαίο και συνεκτικό σύνολο κανόνων προστασίας των δεδομένων υφίσταται στην Ευρώπη, θα περιμένουμε το ίδιο και από τις ΗΠΑ».

Μάλιστα, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλά για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ, «έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να μιλάμε με μια ισχυρή κοινή φωνή στις ΗΠΑ». Σε αυτό το πλαίσιο, τάσσεται υπέρ της ίδρυσης Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών έως το 2020:

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενδυνάμωση της Ευρώπης στον συγκεκριμένο τομέα, ώστε να εξασφαλίσουμε ισότιμες συνθήκες με τους Αμερικανούς εταίρους μας. Θα ευχόμουν λοιπόν να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία ώστε να διαπραγματευτούμε μία συμφωνία για την ισχυρότερη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να μιλάμε με μια ισχυρή κοινή φωνή στις ΗΠΑ. Η NSA χρειάζεται ένα αντίβαρο. Eπομένως, η πρότασή μου σε μακροπρόθεσμη βάση θα ήταν να δημιουργήσουμε μία Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών έως το 2020».

«Η ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί ένα χρυσωρυχείο με περισσότερους από 500 εκατομμύρια δυνητικούς πελάτες. Όσοι θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την αγορά, θα πρέπει να παίζουν με τους δικούς μας κανόνες», δηλώνει χαρακτηριστικά και προαναγγέλλει κυρώσεις οι οποίες θα ανέρχονται έως και στο 2% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εκάστοτε εταιρείας που θα παραβιάζει τους κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων.

«Η εθνική ασφάλεια και η προστασία των δεδομένων δεν είναι εχθροί. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», καταλήγει η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By