Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ευρώπη: Ο μισαλλόδοξος λόγος στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο

Παρέμβαση του γενικού γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης, Ιωάννη Παναγιωτόπουλο στη διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Βελιγράδι

media kameres fosphotosΟ μισαλλόδοξος λόγος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο διαδίκτυο αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην υπουργική διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Βελιγράδι. Στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε μείζονος σημασίας ζήτημα την αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας, του κυνισμού, της ξενοφοβικής ρητορικής και κάθε είδους λόγο που υποδαυλίζει φοβικά σύνδρομα και καταλύει κάθε έννοια δημοκρατίας.

«Ο μισαλλόδοξος λόγος απειλεί τα θεμέλια των δημοκρατιών μας, υπονομεύει βασικά έννομα αγαθά και οδηγεί σε πράξεις βίας. Πιστεύουμε, επομένως, ότι ο μισαλλόδοξος λόγος πρέπει να αντιμετωπισθεί πριν γεννηθεί» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ανέφερε επίσης ότι ο μισαλλόδοξος λόγος αποτελεί καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και χρησιμοποιείται όχι μόνο από τα παραδοσιακά και σύγχρονα μέσα ενημέρωσης αλλά πολλές φορές και από τους πολιτικούς.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και πρωτοβουλίες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για να παταχθούν φαινόμενα μισαλλοδοξίας στο δημόσιο λόγο.
Η διάδοση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αρχών, η προώθηση των αξιών της διαφορετικότητας και της πολύ-πολιτισμικότητας και η χρήση νομοθετικών εργαλείων που θα προστατεύουν το δημόσιο λόγο από παρεκκλίνουσες μορφές του, αποτελούν βασικά όπλα στην αντιμετώπιση του μισαλλόδοξου λόγου επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By