Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ευχολόγια για την ανεργία των νέων από την ΕΕ

Η Αθήνα ζητά επίσπευση των προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης

anergia

Τα ευρωπαϊκά ευχολόγια για την ανεργία, που ακούστηκαν για άλλη μία φορά στη διάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών χθες στο Παρίσι, προβληματίζουν την Αθήνα, που πιέζει για επίσπευση των προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης ειδικά των νέων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, εστίασε κυρίως στην άμεση εφαρμογή των δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τους νέους από τον Ιανουάριο του 2014, που τιτλοφορούνται «Πρωτοβουλία για τους Νέους» και «Εγγυήσεις για τη Νεολαία». Το πρώτο κοινοτικό πακέτο πάντως για τη διετία 2014-2015 προβλέπει μόνο 6 δισ. ευρώ για συγκεκριμένες περιοχές 13 χωρών, που υποφέρουν περισσότερο από την ανεργία.

Το τελικό ποσό σύμφωνα με τη Le Monde μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 40 με 45 δισ. ευρώ, είναι χαρακτηριστικό δε ότι η γαλλική εφημερίδα εκτιμά ότι για να είναι ουσιαστική η όποια δράση για την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας θα απαιτηθούν συνολικά 150 δισ ευρώ. Είναι σαφές επομένως ότι τα 6 δισ. του αρχικού πακέτου αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», όμως για την Αθήνα η άμεση εφαρμογή του αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι τέλος του έτους σχέδιο για την απασχόληση και εκπαίδευση των νέων, με στόχο να μην παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Ο κ.Σαμαράς αναφέρθηκε στο θεσμό της μαθητείας, στην αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, την ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής  για «το Επιχειρησιακό Πλάνο Απασχόλησης», που  ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται με τη συνεργασία της Task Force, αλλά και με την προσθήκη νέων «εργαλείων», όπως η «Κοινωφελής Εργασία» και τα προγράμματα «Voucher», θέλοντας να δείξει ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση και περιμένει το ίδιο και από την Ευρώπη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By