Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Εφαρμογή νέων κυρώσεων στη Ρωσία την Παρασκευή

Ύστερα από συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICS

Σε συμφωνία που προβλέπει την εφαρμογή του νέου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αύριο, Παρασκευή, κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι θα δώσει περαιτέρω εξηγήσεις με μια ανακοίνωση που αναμένεται εντός της ημέρας.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, είπε ότι το πρωί της Πέμπτης Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση και κατέληξαν σε συμφωνία ότι θα τεθούν σε ισχύ στο τέλος της εβδομάδας.

Η εφαρμογή των νέων κυρώσεων έχει καθυστερήσει, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ διαφωνούν με την επιβολή τους δεδομένου του ότι η εκεχειρία στην Ουκρανία εξακολουθεί να τηρείται σε γενικές γραμμές.

Οι νέες κυρώσεις αναμένεται κυρίως να περιορίσουν την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας Rosneft και Transneft, όπως επίσης και για το πετρελαϊκό τμήμα της Gazprom.

Στόχος είναι να καταστήσουν δυσκολότερη την ικανότητά τους να χρηματοδοτούνται με αυτόνομο τρόπο «προκειμένου να πιέσουν το ρωσικό Κράτος να βάλει το χέρι στην τσέπη» σχολίασε η ίδια πηγή.

By