Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ε. Βενιζέλος: Πιθανή η επιλογή ενός μη πολιτικού προσώπου για την θέση ΠτΔ

Όπως αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

venizelos-pasokA

Η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα ενδέχεται να προτείνει ένα μη πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του ΠτΔ τον επόμενο Μάρτιο, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη συνέχεια και να αποφύγει πρόωρες εκλογές.

Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Reuters σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη άποψη δεν είναι αποτέλεσμα φημών, αλλά άποψη που εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο πρακτορείο.

Το άρθρο σημειώνει πως οποιαδήποτε αποτυχία εκλογής προέδρου θα οδηγήσει αναπόδραστα σε εκλογές με αβέβαιο νικητή και κατά συνέπεια η χώρα θα περιέλθει σε βαθιά πολιτική κρίση, λίγα χρόνια μετά την παρολίγον χρεοκοπία της.

Από τη Ν. Υόρκη ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Η λίστα με τις προσωπικότητες είναι πολύ περιορισμένη. Έχουμε κάποια σενάρια, αλλά είμαστε απόλυτα ανοιχτοί». Πάντως, δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα τα οποία, δυνητικά, θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Κάρολο Παπούλια. Ωστόσο πρόσωπα από τον πολιτισμό ή τον ακαδημαϊκό χώρο βρίσκονται πάντα στην κορυφή.

Αν συμβεί αυτό, τότε θα συμβεί για πρώτη φορά μετά το 1985 οπότε και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε επιλέξει τον κ. Σαρτζετάκη ως ΠτΔ.

Το άρθρο σημειώνει πως η πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή είναι εύθραυστη και η εξεύρεση 180 βουλευτών δεν είναι εύκολη. Ο κ. Βενιζέλος λέει επ” αυτού: «Είσαι αισιόδοξος γιατί η κοινή γνώμη δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Η μεγάλη πλειοψηφία καταλαβαίνει πολύ καλά την ανάγκη να προστατεύσουμε τη σταθερότητα της κυβέρνησης».

Όσο για τι μπορεί να βγάλουν οι επόμενες εκλογές, ο κ. Βενιζέλος δείχνει σίγουρος πως: «Δεν θα υπάρξει μονοκομματική κυβέρνηση, άρα πρέπει να προετοιμαστούμε για συνεργασία. Είναι ζωτικής σημασίας αυτό».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει πως η διαδικασία συζητήσεων για τον ΠτΔ πρέπει να ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου και τότε άπαντες να κατανοήσουν τη βαρύτητα της κατάστασης. «Η εθνικά ορθή επιλογή είναι να προστατεύσουμε τη σταθερότητα και να εκλέξουμε νέο Πρόεδρο ως αποτέλεσμα μιας συναινετικής διαδικασίας».

By